sám sobě štítem!

2012

Aegis Štědrý den 2012

vanoce2012_blog

A je to tu...... jelikož se konec světa nekonal, Štědrý den 24.12. opět přišel a to znamená, že Aegis vyjel na střelnici. Tuhle tradici dodržujeme už řadu let a ani letos to tudíž nemohlo být jinak…
celý článek

Vánoce jsou tady Happy

Vanoce_2012_blog

proběhl INSTRUKTORSKÝ KURZ pro příslušníky ozbrojených složek

instr2012_blog

Na konci listopadu 2012 se konal Instruktorský kurz „Moderní trendy a metodika střelecko-taktické přípravy“, který je vrcholem v nabídce našich výcvikových programů a už od počátku v roce 2009 je určen pouze pro příslušníky ozbrojených složek s přímým vztahem ke služební přípravě.
celý článek + rozšířená fotogalerie na FB

proběhl kurz K7 "Světlo&Tma"

k7_12_12_blog

9.prosince 2012 se konal další z našich kurzů, které v zimní sezóně probíhají na kryté střelnici - K7 “Světlo&Tma”, tématicky zaměřený na použití zbraně za snížené viditelnosti a za tmy se svítilnou
fotogalerie na FB

proběhl Základní zbrojířský kurz pro zbraně zn.GLOCK

G_12_12_blog

7.12.2012 proběhlo další specificky zaměřené školení „Základní zbrojířský kurz GLOCK“, vedené lektorem Petrem Dačevem - hlavním zbrojířem firmy MPI CZ (zástupce značky Glock v ČR).
Fotogalerie na FB

proběhl kurz první pomoci TRS/TECC (Tactical Emergency Casualty Care)

tecc_12_12_blog

1-2.12.2012 proběhl další kurz první pomoci “Tactical Rescue System TRS – BASIC” vedený v systému TECC (Tactical Emergency Casualty Care) instruktory A.Karbanem a J.Duchoněm z Czech Association of Combat Medics.
Děkujeme všem za účast a aktivní přístup!
Fotogalerie na FB

4 způsoby rozdělání ohně v přírodě (video)

jj_drill_blog

Doporučujeme zajímavé video, jehož autorem je náš dlouholetý kamarád a spolupracovník Jan Jirka. Honza je spojený s Akademií Aegis již od jejího vzniku - je to náš bývalý pomocný instruktor, který několik let vypomáhal při některých kurzech a také se podílel na námi pořádaných závodech v obranné střelbě.
Je mj. i dlouholetý žák Martina Hradeckého v Arnis & Balaraw fighting clubu (klub zaměřený na sebeobranu a boj s chladnými zbraněmi) a zároveň velký outdorový nadšenec se zaměřením na techniky přežití – čehož důkazem je právě toto
video.

spolupráce pokračuje - další výcvik pro Zásahovou jednotku PČR Jmk

zj2_blog_tit2

Na začátku listopadu 2012 proběhl další z našich výcviků pro policejní Zásahovou jednotku Jihomoravského kraje, se kterou jsme navázali spolupráci již v minulém roce.
Aktuálně se jednalo o kurz specificky zaměřený na vybrané
pokročilé techniky s krátkými zbraněmi a oblast skrytého nošení + seznámení se základními principy a technikami osobní ochrany v podmínkách “low profile”.
celý článek + rozšířená fotogalerie na FB

produkty Aegis v pražském Armyshopu MASH

mash_blog

Po delší pauze je opět všem zájemcům k dispozici v Praze, na jediném místě - v Armyshopu MASH - kompletní sortiment produktů Aegis – ledvinky pro skryté nošení 3.gen, chest rigy, lékárny AFAK… a také další produkty z eshopu S-Gear.
S tímto armyshopem máme dlouhodobé osobní vztahy a dobré zkušenosti a můžeme vám ho jen doporučit.

střelecký výcvik pro instruktory PČR

pcr_sps_blog_tit

Na začátku října 2012 proběhl další z našich výcviků určených pro ozbrojené složky – tentokrát se jednalo o kurz zaměřený zejména na dlouhé zbraně – útočné pušky a samopaly - připravený pro skupinu instruktorů Policie ČR.
Výcvik zorganizovali instruktoři ze Školního policejního střediska KŘP hl.m. Prahy a kromě nich se účastnili např. také instruktoři z pražské PMJ - Pohotovostní motorizované jednotky a Vyšší policejní školy MV v Brně.
celý článek
rozšířená fotogalerie na FB

výstava "Pocta japonskému meči"

japmec_blog_tit

Je značně pozitivní, že v posledních letech i v České republice vznikají stále více různé projekty či výstavy, které se specializují na problematiku japonského meče. Jedním z takových počinů je právě výstava - Pocta japonskému meči, konaná od 7.září do 21. prosince 2012 v Muzeu Policie ČR (Praha, Ke Karlovu 1).
Odborným garantem výstavy je Česko-japonská společnost a japonská ambasáda. Autorem výstavy je Bohumil Planka (Nihontó kenkjúkai) a generálním partnerem Společnost Bušidó. Kurátorem výstavy je japonolog Jakub Zeman.
celý článek

proběhl kurz K1

K1_11_blog

O víkendu 3-4.11.2012 proběhl kurz K1 „Základy obranné střelby“ - poslední akce letošní sezóny na venkovní střelnici. Díky všem za účast a nasazení v průběhu kurzu zimě navzdory... V listopadu sice ještě proběhne několik výcviků pro ozbrojené složky, ale tento kurz byl poslední „standardní“...
Doufáme, že si účastníci odnesli nejen nové informace, zkušenosti a zlepšení svých střeleckých dovedností a návyků + náměty jak zlepšit svůj vlastní trénink, ale i změnu "naladění hlavy" v souvislosti s tím, co je obranná střelba a nošení zbraně "podle Aegisu".
V zimních měsících, až do začátku sezóny nové (přelom březen/duben 2013) budou probíhat kurzy K7 „Světlo&Tma“, Zbrojířské kurzy Glock a První pomoc TRS/TECC. V plánu jsou také výcviky boje zblízka „Teleskopický obušek“ a „Nůž“.
fotogalerie na FB

proběhl kurz K5

k5_10_blog

O víkendu 20-21.10.2012 proběhl další z kurzů, tentokrát pro dlouhé zbraně – K5 „Samonabíjecí puška“. Počasí už bylo typicky podzimní, ale při dnešní znalosti toho, co přišlo o týden později, můžeme být ještě rádi...
O tento druh výcviku, resp. o náš koncept ohledně dlouhých zbraní (útočná puška, samopal, PDW...) je v poslední době velký zájem, což se projevilo i několika kurzy specificky připravenými pro ozbrojené složky (
URNA, ZJ PČR JmK, ŠPS PČR Praha, AČR 43.vmpr). To se odrazilo i na některých novinkách a úpravách „standardního“ kurzu K5, zejména toho právě proběhlého. Více se používají kovové terče v odolnosti pro puškové ráže, upravily se modelové situace a některé drily a také se více prolínají techniky na různé vzdálenosti, od blízkých cílů až po cca 60 metrů (na střelnici Chloumek – jinak podle možností až do 100-120m). Kromě nezbytných základů (bezpečnost, polohy, způsoby ovládání zbraně atp.) se na kurzu věnuje pozornost i pokročilým věcem typu nestandardní a vynucené polohy při střelbě, obrana vlastní zbraně a obrana proti dlouhé zbrani, využití krytu a střelba zpoza něj vč. automobilu, střelba za pohybu atd.
Cílem kurzu K5 je předávat univerzální efektivní systém „fungování“ s dlouhou zbraní pro různé okolnosti jejího použití a praxe ukazuje, že i začátečník s odpovídajícím přístupem k výcviku je schopen se za dva dny výrazně ve svých dovednostech zlepšit a získat komplexní návod co a jak dále trénovat.
fotogalerie na FB

nový produkt Aegis - lékárnička "AFAK" (Aegis First Aid Kit)

afak_blog_tit

Představujeme nejnovějšího “člena rodiny” produktů, vytvořených podle našeho návrhu a nesoucí značku Aegis, lékárničku “AFAK” Aegis First Aid Kit.
Je určená pro základní osobní výbavu první pomoci jak pro profesionální použití v ozbrojených složkách, tak i pro běžný civilní každodenní život.
Na lékárničce AFAK se především odrazila dlouhodobá zkušenosti s používáním různých typů pouzder, absolvování a
pořádání kurzů neodkladné první pomoci systémů TCCC (Tactical Combat Casualty Care) a TECC (Tactical Emergency Casualty Care) ve spolupráci s Czech Association of Combat Medics.
kompletní info
rozšířená fotogalerie na FB

Arnis & Balaraw Fighting Club

abfc_blog_tit

Článek představující soukromý klub reálné sebeobrany a boje s chladnými zbraněmi ARNIS & BALARAW FIGHTING CLUB, který vede Martin Hradecký a Mario Tachecí (článek vyšel v časopisu Bojová umění - Fighter’s Magazine č.9/2012)
celý článek (web verze)

proběhl kurz K3

k3_blog2

13-14.10.2012 proběhl kurz K3 „Expert“. Na kurzu se sešla pestrá směsice účastníků. Od policejního instruktora, člena výběrového armádního útvaru, několika dalších příslušníků ozbrojených složek, přes manažera zbrojovky nebo studenta VŠ až po manželský pár...
V tomto - jediném letošním – termínu bylo nově provedeno několik úprav a doplnění obsahu, aby nejvyšší kurz ze sestavy K1-K2-K3 ještě lépe plnil svůj záměr, tj. rozvíjet střelce v tématech jako je střelba a obrana na velmi krátkou a kontaktní vzdálenost, nouzové manipulace se zbraní např. po zranění a obecně schopnost efektivně fungovat v nestandardních podmínkách a okolnostech... Předpokladem jsou pevně zafixované bezpečnostní návyky a ovládání všech základních i některých pokročilých střeleckých technik (např. střelba z různých poloh, střelba jednou rukou, využití krytu, pohyb se zbraní atd.)
K3 „Expert“ také, mnohem více než předchozí kurzy, střelecké dovednosti testuje, např. pomocí řady různých modelových situací, po fyzické námaze atp. a propojuje různé aspekty řešení kritické situace.
Velký blok je věnovaný technikám střelby CQS na velmi krátkou vzdálenost, pro které nově využíváme 3D terče-lidské postavy, které posouvají nácvik ještě blíže k realitě.
Věříme, že kurz K3 v této upravené podobě splnil svůj účel a účastníkům otevřel další obzory v problematice obrany se zbraní, naučil je nové věci a mj. dal možnost i poznat lépe sama sebe a ověřit si reálnou úroveň svých dovedností.
fotogalerie na FB

proběhl kurz K2

k2_blog_2

Podzimní sezóna kurzů je v plném proudu a tak o víkendu 22-23.9. proběhl další z výcviků - kurz K2 „Pokročilé techniky obranné střelby“.
Jak název napovídá, je to kurz navazující na úvodní K1 „Základy obranné střelby“ a zatímco K1 je zaměřený hlavně na vysvětlení a vybudování správných základních návyků a technik, K2 na to navazuje náročnějšími technikami a tématy. Jsou to např. různé střelecké polohy a jejich kombinace, ovládání zbraně jednou rukou (jak střelba, tak manipulace – přebití, odstraňování závad), střelba po pohybu a za pohybu, řešení více cílů atd. a velký blok je také věnovaný využití překážek/krytů a střelbě zpoza nich.
Tradiční teoretické bloky se v K2 zabývají detailněji střelivem resp. dalším vybavením – užitečnými nástroji/pomůckami a obrannými prostředky. Vším se prolíná důraz na to, proč se zbraní trénujeme a jakým způsobem mít “naladěnou hlavu”, aby tenhle účinný obranný prostředek v nouzi nejvyšší jejímu nositeli efektivně pomohl... Po kurzu K2 je také každému účastníku víc jasné, proč chceme, aby každý nejprve prošel K1.
fotogalerie na fb

výstava "NOŽE 2012" Příbram

noze2012_blog

Ve dnech 8.-9.9. 2012 proběhl XXI. ročník mezinárodní prodejní výstavy nožů a chladných zbraní „Nože 2012“ v Příbrami.
fotogalerie na FB
celý článek

proběhl kurz K1

k1_9_blog

O víkendu 1-2.9.2012 proběhl další, předposlední letošní, kurz K1 “Základy obranné střelby”, který je úvodem do našeho systému. Počasí poměrně přálo a po delší době bylo také vícero druhů a typů zbraní (kromě stále většinových Glocků) - např. malý revolver, 1911 a několik modelů pistolí značek ČZ, Taurus, S&W, Grand Power. Díky všem za účast a budeme se těšit nashledanou příště.
fotogalerie na FB

stav připravenosti zbraně?

nvk_blog1

Před pár týdny jsme dostali velmi zajímavý email…jeden z účastníků našeho dřívějšího kurzu nám napsal o změně svého názoru na stav připravenosti nošené zbraně.

Zdravím Vás,
je to již nějaký pátek, co jsem u Vás prošel Instruktorským kurzem. Poznal jsem při něm metodu Combat Focus Shooting a diskutovali jsme spolu hodně nad tématem, zda nosit či nenosit náboj v komoře. Já jsem byl tehdy tvrdým zastáncem náboj v komoře nenosit. Měl jsem navyklý dril podle izraelské školy, kdy se po tasení natahuje a následně vychází první rána. Musím se přiznat, že i po absolvování kurzu jsem pečlivě zvážil všechna pro a proti a zůstal jsem u svého zaběhnutého drilu, kdy jsem nenosil náboj v komoře. Neměl jsem s tím problém a říkal jsem si, že to mám tak nadrilované, že natáhnu pokaždé.
Chyba lávky, nenatáhnu. Kdyby se to stalo na střelnici, vedlo by to přinejmenším k zamyšlení. Jenže se mi to stalo při zákroku a to je hodně na pováženou.

Byl jsem v situaci, kdy jsme prohledávali objekt, v němž měl být schován ozbrojený pachatel loupeže. V domě bylo hodně šero. Pak oční kontakt s postavou schovanou půlkou těla za jakousi starou skříní. Tasení zárověň s výzvou proběhlo bez problémů. Až na natažení. V té rychlosti jsem ten závěr špatně chytil, sjela mi ruka a nenatáhl jsem. V mžiku jsem to celé opakoval a natáhl už dobře. Naštěstí se nic nestalo. Chlapík byl spíš z celé situace zoufalý, nechtěl bojovat a uposlechl výzvy. Situace se vyřešila bohudíky bez výstřelu. Střelná zbraň u něj nalezena nebyla. Dokončil jsem s kolegy zákrok a potom se mi začaly honit hlavou myšlenky. Co kdyby proti mně stál člověk se zbraní, který je ochoten zabít kohokoli? Co kdyby tam stál člověk ozbrojený střelnou zbraní, který by byl odhodlán s námi bojovat do posledního dechu? Co kdyby tam stál profesionál, který to se zbraněmi zatraceně dobře umí? Takovéhle myšlenky mi kolovaly neustále hlavou. A je mi jasné, že bych tam asi skončil.
Dlouho jsem přemýšlel, jestli Vám o téhle situaci mám napsat. Ruku na srdce, takovéhle selhání se moc dobře nepřiznává. Ale bylo by nefér nepřiznat, že jste tenkrát měli pravdu. Od tohoto zákroku nosím zbraň s nábojem v komoře a trénuji tak i na střelnici. Příště už budu připravený.
S přátelským pozdravem
J
.T.

Cílem tohoto příspěvku není rozpoutat vášně na téma náboj v komoře ano/ne, ani znovu porovnávat výhody a nevýhody toho kterého stavu. I když jsme zastánci nošení zbraně na opasku s nábojem v komoře (a na našich kurzech téma stavu zbraně podrobně probíráme), je na každém, na základě jakých důvodů se rozhodne pro nošení “s” nebo “bez” a jak se to odrazí v jeho tréninku.
Jen je dobré se občas umět bez předpojatosti zamyslet nad zkušeností někoho jiného...

střelecký výcvik pro skupinu z 43.vmpr Chrudim AČR

43_blog

Tropický víkend 18-19.8. jsme nestrávili někde u vody, ale opět na střelnici. Vedli jsme výcvik zaměřený na dlouhé zbraně (K5-OS) specificky„ušitý“ pro skupinu profesionálů - vojáků 43.výsadkového mechanizovaného praporu z Chrudimi, doplněnou o příslušníky 44.lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce (obě jednotky jsou součástí 4.brigády rychlého nasazení AČR) a 211.taktické letky z Čáslavi.
Výcvik probíhal podle pověřeného koncepu a metodiky Aegis pro dlouhé zbraně, který jsme podobně pro ozbrojené složky připravovali již několikrát (např. opakovaně pro
Útvar rychlého nasazení PČR nebo Zásahovou jednotku PČR JmK).
Poptávka na kurz vzešla přímo od jednotlivců z 43.vmpr, kteří dali dohromady skupinu a na svoje náklady kurz realizovali, za což jim patří uznání a poděkování. Profesionalita účastníků kurzu se projevila mj. tím, že i když teploty na slunci překračovaly 40
st., fungovali ve výstroji a s maximálním nasazením, ve snaze si z výuky odnést co nejvíce. Kurz probíhal ve velmi dobré atmosféře a i čerstvá zpětná vazba na výcvik je pozitivní...a proto už se připravuje další termín, tentokrát na krátké zbraně. Pánové, budeme se těšit!
fotogalerie na FB

Spolupráce pokračuje - další střelecký výcvik pro Útvar rychlého nasazení PČR

blog_tit3

V minulém roce (2011) jsme navázali oficiální výcvikovou spolupráci s policejní protiteroristickou jednotkou – Útvarem rychlého nasazení, známého pod zkratkou URNA. Od té doby proběhla řada různě zaměřených kurzů - tím nejčerstvějším byl srpnový střelecký výcvik zaměřený zejména na dlouhé zbraně.
celý článek

tréninkové zbraně

trzbr_blog

Cvičné neboli tréninkové zbraně patří neodmyslitelně k výcviku bojovníků po staletí.
A ačkoli šel vývoj mílovými kroky vpřed, používají se některé tréninkové zbraně i v současné době. Využití těchto výcvikových pomůcek se netýká jenom cvičenců tradičních bojových umění či systémů reálných sebeobran, ale i profesionálů z ozbrojených složek - policistů a vojáků.
celý článek

proběhl kurz první pomoci TRS/TECC (Tactical Emergency Casualty Care)

tecc7_blog

7-8.7.2012 proběhl další kurz první pomoci “Tactical Rescue System TRS – BASIC” - s odbornou garancí Czech Association of Combat Medics - vedený instruktory Alešem Karbanem a Michalem Novotným v systému TECC (Tactical Emergency Casualty Care)
Fotogalerie na FB

spuštěn FB projekt "Světelný Guru"

sguru_blog

Nové FB stránky věnované svítilnám všeho druhu, především však těm, které mají nějakou souvislost se zbraněmi resp. s každodenním nošením tohoto užitečného pomocníka - vytvořené a spravované Alešem Vondráčkem z Akademie Aegis

časopis Paměť a dějiny č.2/2012

pd_blog

časopis Paměť a dějiny č.2/2012 (čtvrtletník vydávaný Ústavem pro studium totalitních režimů ČR) je tématicky věnovaný útoku na R.Heydricha. Velmi doporučuju!
malá ukázka - článek SOE a příprava atentátu na Reinharda Heydricha, autor pplk. PhDr. Eduard Stehlík

proběhl kurz pro osobní strážce

os_blog_tit

V termínu 25-29.6.2012 proběhl specializovaný kurz pro osobní strážce. Tento kurz se poprvé pořádal už v roce 2007 a od té doby se pravidelně koná vždy jednou ročně. Výcvik Je také možno realizovat pro uzavřenou skupinu kdykoli mimo standardní termíny. Této nabídky mj. využila v roce 2010 vybraná skupina příslušníků elitní jednotky 601.skss Armády ČR.
Kurz je určen pro každého, kdo chce získat nezkreslenou představu o světě osobní ochrany a o tom, co by měl profesionál v oboru znát a umět. Záměrem kurzu není (a ani nemůže být) v několika dnech "vyrobit" kvalifikovaného ochránce. Prioritně jde o seznámení se s metodikou Aegis, která zájemci-laikovi ukáže "jak na to" a zkušenému dále rozšíří obzory.
V poslední době take není žádnou výjimkou, že se kurzu účastní i lidé, kteří neuvažují o profesní dráze v tomto bezpečnostním oboru, ale chtějí využít určitých znalostí a dovedností pro účely ochrany rodiny a svých blízkých.
Pětidenní kurz je intenzivní a každý den kombinuje teoretické bloky s praktickými nácviky. V rámci teorie se probírají např. druhy útoků a typologie útočníků, atentáty a únosy, vybavení osobního strážce, plánování akcí a jednotlivých složek výkonu činnosti osobního strážce atd. Na to navazuje praxe resp. výcvik konkrétních dovedností, jako je specifická sebeobrana, použití a obrana proti chladným zbraním, střelba, taktická příprava, preventivní pyrotechnická prohlídka, první pomoc, obranná jízda a modelové situace (viz. popis
obsahu kurzu). Kurz je celkově orientován především na výkon skryté ochrany v reálných podmínkách ČR resp. Evropy.
Garantem tohoto kurzu je
Martin Hradecký, jeden z hlavních instruktorů Akademie Aegis, který má za sebou dlouholetou praxi osobního strážce a i dnes je v oboru stále aktivní. Spolu s Martinem se na kurzu podílí i několik dalších instruktorů, mj. např. sebeobranu vede legendární trenér muay-thai a MMA Petr Macháček.
Fotogalerii z tohoto kurzu, dokumentující jeho průběh, najdete na FB

exkluzivní test prototypů nových zaměřovačů zn.MEOPTA

meopta_blog_tit

V nedávné době jsme měli možnost exkluzivně vyzkoušet a připomínkovat prototypy nových zaměřovačů zn. MEOPTA, konkrétně dva typy optických zaměřovačů s pevným zvětšením, určené zejména pro vojenské použití. Jednalo se o typ ZD 3x20 RD a ZD 5x35 RD, oba sdružené s kolimátorem Meopta Meosight s 3MOA záměrnou tečkou.
Model 3x20 byl zkoušen na pušce CZ 858 Tactical, (7,62x39) a model 5x35 na AR-15 zn.IDS (223.Rem). Střelba s optikou i kolimátorem probíhala většinou na 100 resp. 50 metrů a v rámci testu bylo vystříleno několik stovek nábojů. Začali jsme nástřelem obou zbraní resp. zaměřovačů (oba mají integrovanou rychomontáž) a postupně se dostali ke střelbě z různých poloh, kombinací papírových a kovových terčů několika velikostí - na různých vzdálenostech – a přechody z optiky na kolimátor a obráceně. Zajímavostí je možnost volby z dvou barev podsvícení záměrné osnovy obou zaměřovačů – červeného nebo zeleného.
Tyto zaměřovače spadají konstrukčně i využitelností do stejné kategorie jako jsou např. Trijicon ACOG nebo nový Leupold Mark 4 HAMR a zajímavé bylo (byť nepřímé ) jejich porovnání s prototypy od Meopty. Je samozřejmě otázka jestli, a v jaké podobě, se nakonec budou vyrábět, ale předali jsme naše poznatky a i výhrady k několika prvkům a řešením. V mnohém se shodovaly se zkušenostmi našeho kamaráda, který se s těmito zaměřovači nedávno vrátil z mise v Afghanistánu.
Věříme, že i naše připomínky nakonec povedou ke zlepšení konečného výrobku, který má určitě v sortimentu zn. Meopta své místo a svým způsobem v něm zatím chybí. Optiku Meopta „umí“ a tak by výsledek mohl být důstojnou konkurencí podobným zavedeným druhům, s předpokládanou výhodou nižší ceny.
fotogalerie na FB

nabídka zbraní na prodej

K prodeji se nabízí dvě zbraně:
Glock 21SF ráže .45ACP - cena 15000Kč
SigSauer SP2022 ráže 9mm Luger - cena 14000Kč
Obě zbraně jsou nové, nepoužívané a od spolehlivých majitelů Happy

21 21

Zájemci prosím kontaktujte nás na info@aegisteam.cz

nový systém distribuce produktů Aegis

sgear_logo_blog

V rámci snahy o zlepšení distribuce produktů nesoucí jméno Aegis (ledvinky, chest rig atp. ) jsme v roce 2012 zahájili spolupráci s firmou S-GEAR s.r.o., která se nyní stala našim exkluzivním partnerem v této oblasti.
Za nových podmínek je také možné lépe uspokojovat nejen zájem jednotlivců, ale i narůstající velkoobchodní poptávku a dostat tak naše věci i do vaší oblíbené nebo blízké prodejny resp. eshopu.
S-GEAR se zabývá prodejem specifických produktů pro přežití a pobyt v přírodě i vybavení pro každodenní nošení, z nichž některé i do ČR přímo dováží. Vybrané výrobky českých i zahraničních značek jsou vyzkoušené, prověřené praktickým používáním a jejich sortiment se bude nadále rozšiřovat - i o produkty vzniklé spoluprací s Akademií Aegis.
Celkově jsou nám přístup a obchodní „filozofie“ firmy S-GEAR, i jejího majitele Pavla Urmana, blízké a sympatické, proto s ním spolupracujeme a doporučujeme ho.

proběhl Základní zbrojířský kurz pro zbraně zn.GLOCK

g6_blog

22.6.2012 proběhl další ze zbrojířských kurzů zaměřených na pistole zn.GLOCK
Fotogalerie na FB

18.6.1942 – poslední boj parašutistů v chrámu sv. Cyrila a Metoděje

18642_blog

70 let je dlouhá doba a přímí pamětníci odcházejí… Je potřeba připomínat si události a činy lidí, na které můžeme být právem hrdí a které i po desítkách let osvětlují význam slov statečnost, čest, vlastenectví nebo oběť.
Nejen těch sedm, kteří proti přesile bojovali do posledních zbytků sil a posledního náboje, ale i stovky dalších pomáhajících, bez kterých by oni svoje úkoly v oněch těžkých dobách nezvládli, je třeba mít v úctě.
fotogalerie na FB

proběhl kurz K1

k1_blog_2

O víkendu 9-10.6.2012 proběhl už druhý letošní kurz K1 „Základy obranné střelby“. Opět povedený kurz se zajímavou skladbou účastníků, tentokrát i s více jinými zbraněmi než Glocky (1xSW MP9, 4xCZ, 1x1911) Happy
fotogalerie na FB

Multidemo 2012

MD2012_blog

Jen jednou za dva roky se koná v podmínkách ČR ojedinělá akce s názvem „MULTIDEMO“. Na dva dny se sjede pozvaných několik desítek lidí z ozbrojených složek (z téměř celého spektra v ČR), aby se účastnili programu prezentací a praktického vyzkoušení novinek v oblasti výzbroje a dalšího vybavení určeného právě pro ně.
Tuto zajímavou akci pořádala, letos už počtvrté, společnost
MPI CZ s.r.o. společně s dalšími partnery (tradičně Proarms CZ a poprvé HQH) a zástupci zahraničních firem/výrobců jimi zastupovaných v ČR. Multidemo 2012 se konalo 23-24.5. v prostorách výcvikového zařízení ve Stodu, které pro ni vytvořilo výborné zázemí.
To, co dělá pro účastníky tuto akci výjimečnou a velmi přínosnou, je právě kombinace fundovaných prezentací, vedených většinou přímo zástupci výrobců s následnou možností důkladného praktického vyzkoušení zbraní a doplňků na střelnici. Zároveň je zde prostor pro navazování a prohlubování profesních vztahů, vyměnu zkušeností atp.
První den se prezentace týkaly nového švýcarského samopalu
B&T APC9, malého samopalu MP9, tlumičů B&T a granátometu se speciální nesmrtící municí B&T LL-06, balistické ochrany zn. Sioen/SAT (Belgie), pouzder a vybavení zn. Blackhawk, komunikačních prostředků CeoTronics (Německo), speciálního „samochladícího“ oblečení a doplňků E-COOLINE a vybavení ze sortimentu Proarms CZ, zejména česká pístová puška typu AR-15 Proarms Armory PAR Mk.3, pouzdra Uncle Mikes (USA), optika Leupold (USA) a svítilny Ledwave (Španělsko).
Den druhý byl také nabitý zajímavými přednáškami...zbraně a příslušenství
Glock (Rakousko), zaměřovače Aimpoint (Švédsko) a izraelský adaptér „pro střelbu za roh“ Corner Shot. V této prestižní společnosti jsme také prezentovali výcvikový systém Aegis vč. referencí z jeho aplikace u ozbrojených složek a naše produkty – ledvinku pro skryté nošení, cvičnou zbraň a chest rig.
K praktickému vyzkoušení na střelnici byl k dispozici kompletní sortiment zbraní Glock vč. nové výcvikové verze pro střelivo Simunition FX, samopaly APC9 (9mm Luger) ve dvou verzích, samopal MP9 v ráži 9mm Luger (resp. MPi9 kompletovaný nově v ČR), několik variant PAR Mk.3 (.223 Rem), granátomet LL-06, různé zaměřovače Aimpoint (zejména kolimátory Micro T-1 a CompM4) a Leupold (mj. Prismatic a novinka
HAMR).
Zajímavé bylo přímé porovnání pomůcek pro střelbu zpoza překážky v prostorách určených pro taktický nácvik - Corner Shot vs. Aimpoint
CEU. Zatímco Corner Shot je poměrně sofistikovaný adaptér s elektronikou (kamera, zobrazovací jednotka atd.), Aimpoint CEU (Concealed Engagement Unit) je “jen” jednoduchý optický doplněk osazovaný na lištu za optiku. Praktické vyzkoušení ale spíše mluví pro Aimpoint…
Neplánovaný, ale o to zajímavější byl společný test samopalů stejné kategorie, s cílem porovnat zejména chování při střelbě - H&K MP5 vs. H&K MP5K vs. B&T APC9 vs. CZ Scorpion EVO.
fotogalerie na FB

zajímavá výstava "Arma Diaboli" v Národním muzeu v Praze

arma_blog

Do konce června letošního roku je prodloužena výstava Arma Diaboli v současném výstavním prostoru Národního muzea, a to v budově bývalého Federálního shromáždění (později Rádia Svobodná Evropa) u Václavského náměstí.
Tato výstava je specificky zaměřena na kuše a vše s tím související. Návštěvníci mohou shlédnout nejenom různé druhy kuší, ale i dalšího vybavení střelců z těchto zbraní. Jsou to především háky a hevery k napínání kuší, různé varianty šípů a hrotů, části ochranné zbroje – přilbice, drátěné košile nebo prošívanice. Dále pak osobní zbraně – meče a tesáky či speciální štíty zvané pavézy. Určitou zajímavostí jsou tzv. „protipancéřové“ hroty šípů, které se používaly ve středověku, a to hlavně v boji proti těžké jízdě. Výstava je také vhodně tématicky doplněna velkými panely s texty s mnoha dobovými vyobrazeními.
fotogalerie na FB

proběhl kurz K5

k5_blog

V letním počasí posledního květnového víkendu proběhl první letošní kurz pro dlouhé zbraně – samonabíjecí pušky, ze kterého přinášíme zatím nejrozsáhlejší fotogalerii. Sešla se na něm velmi dobrá skupina účastníků (tak jako vždy s velkým podílem příslušníků ozbrojených složek) a doufáme, že jim byl kurz přínosem. Děkujeme všem za účast!
fotogalerie na FB

nože Lakas I a Lakas II

lakas_blog

Martin Hradecký, jeden z instruktorů Akademie Aegis pro vás připravil článek o nožích, které v minulosti navrhl.
celý článek

výcvik pro Městskou policii Lovosice

mp_lovosice_blog

V minulých dnech jsme vedli další výcvik pro skupinu z bezpečnostního resortu, tentokrát pro Městskou policii Lovosice. Jednalo se o pokračovací kurz navazující na naši dřívější spolupráci, kterým postupně projdou všichni střážníci této MP.
Je povzbuzující a inspirativní, že i MP malého města, pokud má v čele rozumné lidi, může brát přípravu svých příslušníků vážně a jako jednu z priorit.

fotogalerie na FB

proběhl kurz K2

k2_blog

V termínu 12-13.5.2012 proběhl kurz K2 „Pokročilé techniky obranné střelby“, který navazuje na témata a techniky z úvodního kurzu K1 a rozvíjí je. Díky všem za účast!
Fotogalerie na FB

PISTOLE vs. PISTOLE S PAŽBOU vs. PISTOLE V KONVERZI vs. PDW SAMOPAL

test_blog

Srovnávací test rychlosti použití zbraní různé konfigurace na různé vzdálenosti se zhodnocením přídavné pažby resp. karabinové konverzní sady pro krátku zbraň.
celý článek

Tactical Cup 2012 z pohledu závodníka

Na závody nejezdím, takže nemůžu moc srovnávat, před tímto jsem absolvoval pouze loňský ročník Tactical Cupu. Záležitosti, kvůli kterým jsem se rozhodl přijet i letos a které jsem očekával se splnily (dobrá organizace, pěkně a smysluplně postavené situace, pohodová atmosféra, rozmanitost závodníků od profíků po hobíky).
Co mě letos bavilo asi nejvíc (i když minulý rok se to samozřejmě objevovalo taky), byla vzhledem k nemožnosti projít si situace dopředu nejistota, jak co vlastně střelit resp. jakou polohu k tomu zaujmout, typicky třeba na dvojce kde většina lidí střílela vleže, což mohlo znamenat jakous takous jistotu, že uvidí na terč, ale určitě to nebylo ideální z hlediska času a efektivity, narozdíl třeba od kleku, kde zas hrozilo, že střelec vzhledem ke svým individuálním schopnostem a zkušenostem (myslím, že většina lidí střílela z pod auta poprvé ) bude muset jít stejně do lehu, což by znamenalo dost výraznou časovou ztrátu, stejné to bylo na trojce, kde se začínalo z okýnka a kde se zase rozhodovalo jistota x rychlost, leh vs. klek.
Výborná byla samozřejmě jednička, kde bylo k vidění mraky různých způsobů jak se vyškrábat na BRDa a dilema zda se nahoru vyškrábat na jistotu, nebo to třeba risknout i se zbraní v ruce a nahnat tak nějaké desetinky, mě samotného trochu rozhodila i střelba jako taková, člověk přeci jenom není zvyklý střílet z tak zvláštního povrchu a ještě s nohama ve vzduchu : -)
Občas mě potrápily i šikovně postavené neterče, třeba opět na dvojce, na poslední puškový skupině terčů, kde jsem si naplánoval střelit to z jednoho místa a až na místě jsem zjistil, že se musím na poslední terč hejbnout a tak mi to narušilo „plán“, že jsem úplně zapomněl dát do jednoho terče druhou ránu a „miss“ byl na světě, bylo vidět, že se nad rozmístěním terčů a neterčů někdo zamyslel a nenaflákal je tam jenom tak. Co jsem tak zaslechl tak jsem taky nebyl jediný „pyrotechnik“ co se musel od bomby vracet a hledat, jaký drát mám vlastně šmiknout – zdánlivě prkotina, ale k oživení a zatraktivnění závodu to dle mého názoru rozhodně přispělo.
Jak minulý rok, tak letos bylo z celého závodu cítit, že si s tím pořadatelé dali opravdu práci a nenaplánovali to v pátek večer u piva, za to, i za celkový průběh závodu si myslím zaslouží dík, ono běhat v tom počasí za závodníkama s timerem, nebo s lepítkama muselo být taky slušný peklo. Řešila se i délka celého závodu, mě osobně to teda nevadilo, myslím, že to i ukázalo jak se s tím kdo dokáže poprat a udržet pozornost až do konce, každopádně kratší průběh by asi většina lidí uvítalo. Ceny, které byly jako i minule dokonce pro prvních deset rozhodně stály za to a když už pro nic jiného tak se vyplatilo vydržet až do konce : -) Nezbývá než doufat, že tradice bude pokračovat i příští rok!

(pozn. autor je spolupracovníkem Akademie Aegis, po loňském 12.místě byl letos 5.)

TACTICAL CUP 2012

tc2012_1_blog

29.4.2012 proběhla na střelnici Fox Chloumek u Mělníka střelecká soutěž TACTICAL CUP 2012 obsahově zaměřená na praktickou/obrannou střelbu z dlouhých a krátkých zbraní resp. jejich kombinaci.
celý článek

SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS u obranné zbraně... Co byste měli vědět, než začnete „ladit“

spmech_blog

V poslední době jsem (opět) s několika lidmi diskutoval na téma úprav spoušťového mechanizmu u obranné zbraně a proto jsem sáhl do archivu a vytáhl článek ze začátku roku 2011, ve kterém jsem se snažil toto téma nějak komplexněji pojmout a vysvětlit.
Správné ovládání spouště je jednou z klíčových součástí základní střelecké techniky a proto se mu pomocí specifických drilů důkladně věnujeme na všech úrovních výcviků.
celý článek

Seminář "Teleskopický obušek" pro příslušníky Útvaru rychlého nasazení PČR

urn_teleskop_blog

Začátkem dubna roku 2012 proběhl specializovaný seminář v zacházení s teleskopickým obuškem určený pro vybranou skupinu příslušníků Útvaru rychlého nasazení Policie ČR. Tento kurz vedl instruktor Martin Hradecký pod hlavičkou Akademie Aegis a navazoval na sérii již proběhlých kurzů zaměřených na boj zblízka, střeleckou přípravu nebo bojové použití nože.
celý článek

proběhl Základní zbrojířský kurz pro zbraně zn.GLOCK

g_blog

6.4.2012 proběhl další ze zbrojířských kurzů zaměřených na pistole zn.GLOCK
Fotogalerie na FB

proběhl kurz K1

k1_blog

31.3.-1.4. proběhl první letošní kurz K1 "Základy obranné střelby". Děkujeme všem za účast a za přístup k výcviku a těšíme se na viděnou v budoucnu.
Fotogalerie na FB

TACTICAL CUP 2012

tc2012_blog

29.4.2012 proběhne na střelnici Fox Chloumek u Mělníka střelecká soutěž TACTICAL CUP 2012 (dříve 5.11 Tactical Cup)
Propozice ke stažení

nové vnitřní pouzdro pro skryté nošení - Apendix/IWB Holster 5.11/BladeTech

iwb_blog2iwb_blog1

Dostalo se nám do rukou nové pouzdro Blade Tech, které se prodává pod značkou 5.11 s názvem „Appendix/IWB Holster“ - je tedy určeno pro vnitřní nošení v pozici „appendix carry“, tj. za kalhotami mírně vpředu. Je vyrobeno z plastu a za opaskem drží pomocí ocelového klipu se zpětným háčkem, zbraň je jištěna za lučík, bez možnosti nastavení síly sevření (tření ). Výhodou je, že pouzdro kryje celý závěr zbraně (tzv. sweat shield) a brání přímému kontaktu s tělem. Jako zajímavost má očko pro nošení malé svítilny s klipem (viz. foto) na přední straně pouzdra.
První vyzkoušení dává tušit, že je to další z řady dobrých pouzder pro tento styl nošení a i když ho v Akademii Aegis příliš nepreferujeme, rádi ho vyzkoušíme a za nějaký čas dáme vědět jak jsme byli spokojeni.

Pouzdro je momentálně je dostupné v černé barvě pro zbraně Glock 19/23 a 26/27 resp. S&W M&P Compact ve verzích pro praváky i leváky.

proběhl kurz první pomoci TRS - poprvé podle systému TECC - Tactical Emergency Casualty Care

TECC_blog

17-18.3.2012 proběhl další kurz první pomoci “Tactical Rescue System TRS – BASIC” s odbornou garancí Czech Association of Combat Medics.
Výcviku se kromě lektorů Jaroslava Duchoně a Aleše Karbana také poprvé po svém návratu ze zahraniční mise zúčastnil
Michal Novotný.
Poprvé byl kurz veden podle systému TECC (Tactical Emergency Casualty Care), pro jehož výuku získala CACM oficiální autorizaci. Tento americký systém poskytování přednemocniční neodkladné péče vychází z osvědčených postupů a principů vojenského sysému TCCC, ale je upraven pro civilní prostředí a je proto více vhodný pro záchranáře-laika v běžném životě.
Kritériím závěrečného písemného testu a praktické zkoušky na tomto kurzu vyhovělo 8 ze 14 účastníků - dlouhodobý průměr úspěšnosti je 72,5%.
Fotogalerie na FB

kurzy pro příslušníky ozbrojených složek na VPŠ MV Brno

kos2_blog

V průběhu února a března 2012 jsme realizovali ve spolupráci s Vyšší policejní školou MV v Brně sérii výcvikových kurzů pro příslušníky ozbrojených složek, seznamujících s výukovým systémem a metodikou Aegis. Několik základních/úvodních kurzů bylo završeno pokročilým dvoudenním seminářem střelecko-taktické přípravy pro policejní instruktory, tématicky zaměřeným na použití zbraně za podmínek snížené viditelnosti a tmy s použitím svítilny.
Celkem těmito kurzy prošlo okolo 50 účastníků z celé ČR, převážně z různých složek Policie ČR (příslušníků OOP, SKPV, instruktorů ŠPS a VPŠ a také instruktorů Útvaru rychlého nasazení a Zásahové jednotky Jmk), ale také z Městských policií, Vězeňské služby, Armády ČR a BIS.

Další kurzy jsou v přípravě, případné dotazy resp. zájem směrujte prosím na náš email. Prvních několik fotografií najdete na FB (album 1, album 2)

IWA 2012

iwa_blog

Tým Akademie Aegis se opět účastnil největšího oborového evropského veletrhu IWA & Outdoor Classics 2012 v německém Norimberku!
Fotogalerii (přes 200 fotek) najdete na našem facebookovém profilu

Leupold VX-R 1,25-4x20mm PATROL

Leupold_blog

Vyzkoušeli jsme novinku v nabídce taktických puškohledů americké značky Leupold, model z řady VX-R 1,25-4x20mm PATROL, na jehož vývoji se podílel nám dobře známý ex-člen Delta Force Jim Smith ze Spartan Tactical.
Jedná se o univerzální, poměrně krátkou a lehkou optiku s proměnlivým zvětšením, která zlepšuje identifikaci cíle a použitelnost dlouhé zbraně na větší vzdálenosti, ale přitom nesnižuje efektivitu a rychlost střelby na blízko.
Připravujeme obsáhlejší článek, nyní zatím
fotogalerie z prvního testování na střelnici, kdy byla optikou osazena puška Proarms Armory PAR Mk.3

Základní parametry:
rozsah 1,25-4x20mm
tubus 30mm
záměrná osnova
FireDot SPR speciálně navržená pro pušky typu AR15 v ráži 5,56mm s osvětleným bodem
osvětlení bodu (stejně jako u řad VX-R, VX-3 a VX-6) má režim pro den a noc, pohybové čidlo a paměť na poslední nastavenou intenzitu osvitu
odolná konstrukce
přesná mechanika s taktickými stavítky pro výškovou a stranovou korekci

Seminář boje zblízka pro příslušníky Zásahové jednotky PČR hl.m. Prahy

roza_cqb_blog

V měsíci únoru proběhl jednodenní intenzivní seminář boje zblízka pro vybranou skupinu příslušníků Zásahové jednotky PČR hlavního města Prahy se zaměřením na oblast CQB
celý článek

URBAN COMBATIVES - Lee Morrison

uc_blog

Martin Hradecký z Akademie Aegis se před pár týdny zůčastnil zajímavého semináře Urban Combatives vedeného jejím zakladatelem Lee Morrisonem
celý report

první střelecký test B&T APC9

apc_blog1

Jen tři dny jsme čekali na příležitost vyzkoušet novinku B&T APC9 na střelnici! První poznatky a dojmy ze střelby předčily naše očekávání. APC9 v kombinaci s kolimátorem Aimpoint Micro TL1 je povedená zbraň s výbornou ergonomií a ovládáním.
Zajímavostí konstrukce je použití spoušťového mechanizmu z AR15 a pružný doraz (tzv.buffer) dynamického závěru. Ovládací prvky – pojistka, záchyt závěru, záchyt zásobníku – jsou plně oboustranné a natahovací páka se dá podle preferencí umístit vlevo nebo vpravo. Součástí zbraně jsou i nouzová výklopná mechanická mířidla.
Vystříleli jsme ze zbraně cca 400 nábojů a vykoušeli jsme různé druhy střeliva 9 mm Luger – S&B 115gr. TFMJ Nontox, S&B 124gr. FMJ (NATO specifikace), S&B Subsonic 140gr. FMJ , S&B 124gr. SP a CCI Blazer 115gr. FMJ), včetně jejich namixování do jednoho zásobníku. Vše bez závady.
Získávání zkušeností s APC9 bude pokračovat a výsledkem bude profil+test, který posléze naleznete ve Zbraních a Nábojích a v rozšířené podobě i zde na AEGIS BLOGu.
fotogalerie z prvního testování

poprvé v ČR - B&T APC9

bt_blog5

V těchto dnech se v ČR poprvé objevila dlouho očekávaná a avizovaná novinka švýcarského výrobce B&T (Brugger&Thomet) - karabina APC (Advanced Police Carbine) v ráži 9 mm Luger.
celý článek

nové pouzdro pro skryté nošení: Uncle Mike's REFLEX poprvé v ČR

um_r_blog_1a
um_r_blog_2

17.2.2012 se v ČR poprvé oficiálně objevilo nové zajímavé pouzdro – Uncle Mike’s REFLEX, které na základě našeho doporučení dovezla firma Proarms CZ, zástupce této značky.
Jedná se o
kydexové pouzdro pro skryté nošení, vybavené vnitřním pojistným systémem I.R.T. (Integrated Retention Technology), ovládané/odjišťované při tasení mírným vytočením rukojeti zbraně směrem k tělu. Zbraň se automaticky zajistí vložením do pouzdra. Podobný princip už dříve Uncle Mike’s použil u taktických stehenních a služebních pouzder.
Pouzdro Reflex se dodává v sadě s průvlekem na opasek a vyměnitelným pádlem, doporučená maloobchodní cena je 990Kč.
Samozřejmě pouzdro pořádně dlouhodobě vyzkoušíme a budeme následně reportovat, ale už i první dojmy něco napovídají. Ve verzi s průvlekem (se stavitelným náklonem) pro dvě šířky opasku (odlišné provedení od std. kydexových UM pouzder) je to “na první šáhnutí” velmi dobra volba a splňuje všechny nároky na kvalitní pouzdro po tento druh nošení. Tasení s odjištěním je bezproblémové, přirozené a lze ho nouzově provést i nedominantní rukou.
Aktuálně jsou dostupná pouzdra
na pistole Glock (výrobce uvádí modely 17, 19, 21, 22, 23, 26, 27, 31, 32, 33, 34, 35 – doporučoval bych ho nejvíce pro G17/19 a příslušné varianty v jiných rážích), vyrábí se take pro Sig Sauer P220 a P226, Smith & Wesson série M&P a SD9/40, 1911 Commander, Ruger SR9/40, SR9c/40c, Beretta 92 a 96, Springfield XD a XD(m) a Taurus 24/7 G2. Všechna pouzdra jsou zatím pouze pro praváky.

článek "Vojenský a kosmický výzkum rozvíjí metody léčby ran"

Článek "Vojenský a kosmický výzkum rozvíjí metody léčby ran" (www.armadninoviny.cz) jehož autorem je náš kamarád, “vesmírný medik” Pavel Boháček, kterého jsme poznali na kurzu první pomoci Tactical Rescue System.
Pavel je profesionál v oblasti zdravotnictví, se zaměřením na problematiku vesmírných letů a medicínu extrémních prostředí obecně a mj. stojí za projektem
Human Exploration Projects (web, facebokový profil, YouTube kanál)

časopis Zbraně & Náboje nově na facebooku

ZN_blog

Od 16.2.2012 začala fungovat facebooková stránka časopisu Zbraně & Náboje.
Věříme, že se podaří využít všech možností, které tohle prostředí nabízí a že to bude dobrý bonus k tištěnému vydání. Mj. to může být dobré místo pro vyjadřování se k jednotlivým článkům a zpětnou vazbu časopisu obecně. Za Akademii Aegis (do ZN přispíváme už od roku 2003), můžeme slíbit, že tam např. budeme dávat odkazy na naše články s rozšířenou fotogalerií.

Paul Castle 1959-2011

214966-1

Když se řekne jeho jméno, většině nebude znít povědomě, ale když přidáme název jeho střeleckého systému - Center Axis Relock Shooting System (CAR) - neboli Systém centrální osy, bude jasněji.
V ČR bohužel udělal medvědí službu systému CAR kdysi jeden článek, který ho podával v hodně zkreslené podobě a spíš vzbuzoval posměch než zájem. Ve skutečnosti se jednalo o smysluplný komplex střeleckých technik a celkového konceptu přístupu k problematice reálného použití zbraní, který stálo za to blíže pochopit. Paul Castle byl Angličan usazený v USA, kde vedl výcvikové středisko Sabre Tactical a my jsme s ním poslední dva roky udržovali kontakt.
CAR se vyvíjel a získával si svoje „místo na slunci“ a dokazoval, že to není jen komerční bublina. Paul Castle byl zajímavá instruktorská osobnost a připravovali jsme se využít jeho velkorysé nabídky k absolvování instruktorského kurzu systému CAR v jeho výcvikovém centru v USA letos v dubnu...
Bohužel až před krátkou dobou jsme se dozvěděli, proč v druhé polovině loňského roku komunikace ustala. Paul podlehl rakovině...
RIP

Vyznamenání Bronze Star Medal za záchranu života pro českého vojáka

mn_blog1

Michal Novotný, příslušník armády ČR (102.průzkumný prapor z Prostějova) a jeden z instruktorů Czech Association of Combat Medics, se kterou spolupracujeme, dostal v Afghánistánu z rukou náčelníka štábu US Army generála Martina E. Dempseyho vyznamenání Bronze Star Medal za záchranu života amerického vojáka. Michale gratulujeme!
původní zpráva (www.eur.army.mil)
oficiální práva (www.mise.army.cz)
reportáž (Události ČT 14.2.)
článek popisující okolnosti akce (www.mise.army.cz)

PROARMS ARMORY PAR Mk.3 - na návštěvě výroby

par_blog_tit

V lednu 2012 jsme rádi využili možnosti návštěvy firmy PROARMS ARMORY a místa, kde se vyrábí a kompletují pušky PAR Mk.3. Provedli nás a vysvětlili procesy výroby pánové Ivo Hofman a Václav Vinduška, jinak též “otcové” této vynikající české zbraně.
Byli jsme u začátků (mj u prvního testování verze Mk.1 a vyzkoušeli jsme i vývojové verze směřující k Mk.3), s Proarms CZ úzce spolupracujeme už řadu let a pojí nás i přátelské osobní vztahy, proto to byla velmi příjemná příležitost nahlédnout do zákulisí, která není úplně běžná.
Chystáme o této zbrani samostatný článek, který zhodnotí naše zkušenosti a získané informace, zatím alespoň malá ochutnávka v podobě
fotogalerie.

chest rig Aegis s českými policisty na výcviku v USA

chr_blog

V říjnu 2011 se několik příslušníků PČR účastnilo výcviku v USA a jeden z nich (člen zásahové jednotky) měl s sebou i náš chest rig.
Po návratu nám poslal pár fotek...děkujeme a dělíme se o ně
více fotografií

proběhl kurz K7

k7_blog

V sobotu 28.ledna 2012 se konal další z našich kurzů - tentokrát K7 “Světlo&Tma”, tématicky zaměřený na použití zbraně za snížené viditelnosti a za tmy se svítilnou
fotogalerie

střelecká příprava Hradní stráže nově podle metodiky Aegis

P1170250a

Od instruktora Hradní stráže (a našeho spolupracovníka) Marka Hvížďaly jsme dostali report o novém systému střelecké přípravy této složky a rádi ho zveřejňujeme.
celý článek

pozvánka do Brna na střelecký seminář pro příslušníky ozbrojených složek

VPS_blog

Rádi bychom vás pozvali na střelecký seminář „ZÁKLADNÍ KURZ SYSTÉMU AEGIS (K1-OS)“ pro příslušníky ozbrojených složek, který pořádáme ve spolupráci s Vyšší policejní školou MV v Brně.
Kurz je zaměřený na představení a vysvětlení výcvikového programu služební střelecko-taktické přípravy Aegis pro ozbrojené složky, který už řadu let vyučujeme (viz. web sekce
Reference a Pořádali jsme) – více info take zde resp. nás prosím kontaktujte přes formulář nebo napište na email info@aegisteam.cz

Termín
13-14.3.2012 (út+st), cena 2000Kč/os., místo konání VPŠ Brno (krytá střelnice).

proběhl další kurz první pomoci Tactical Rescue System TRS-BASIC

trs2_blog

O víkendu 21-22.1.2012 proběhl další první pomoci - poskytování přednemocniční neodkladné péče “Tactical Rescue System TRS – BASIC”. Děkujeme všem účastníkům za jejich přístup a poctivou práci, která slavila efekt. Všech 13 jich úspěšně prošlo závěrečným testem. Gratulujeme!
fotogalerie

novinky ze SHOT SHOW

V americkém Las Vegas právě skončila největší světová výstava v oboru zbraní, střeliva a všeho, co s tím blízce i vzdáleně souvisí - SHOT SHOW 2012. Průběžně jsem sledoval řadu webových stránek, blogů, facebookových profilů (když už jsem tam nebyl...) a vybíral pro sebe a kolegy některé novinky, zajímavosti i “zajímavosti” - abych se nakonec rozhodl se o ně podělit i s vámi.
Většina toho “nej” se objeví za pár týdnů na (pro změnu) největší evropské akci tohoto druhu - veletrhu IWA v Norimberku 9-13.3., kam se samozřejmě chystáme a kterou budeme mj. reportážně pokrývat pro časopis Zbraně a Náboje a poprvé i pro náš blog resp. fb profil.

SHOT-Show-Large-logo-300x246 oficiální stránky

souhrnné fotoreporty z jednotlivých dní z webu ITS Tactical: Media Day, Den1, Den2, Den3, Den4

zbraně: LaRue AR15 “vzor Chris Costa”, brokovnice Remington R12P Tactical, puška Heckler&Koch G26, samočinná pistole Glock 18C, pistole Springfield XD-S

střelivo: munice do dlouhých zbraní s polymerovou nábojnicí

nože: pevný nůž ESSE Candiru info1+info2, zavírací nůž Zero Tolerance ZT 560/561, nářaďový nůž Emerson info1+info2, zavírací nůž Strider, novinky Leatherman info1+info2+info3+info4+info5, pevný nůž Gerber De Facto, pevný nůž 5.11 SidePick

svítilny: nová značka LensLight, novinky SUREFIRE, čelovka Petzl Nao, ruční svítilny 5.11 ATAC, svítilna Princeton Tec Charge Pro

zaměřovače: Leupold Mark6, Aimpoint Micro T-1 2MOA info1+info2, nové laserové značkovače Laser Devices

pouzdra: kydexová pouzdra Orion Concepts, minipouzdro Raven Vanguard2

výstroj/vybavení: nosič plátů S&S, nosič plátů 5.11, batoh 5.11 All Hazards, rukavice 5.11 ScreenOps

příslušenství pro dlouhé zbraně: AR15 příslušenství Line of Fire, vysokokapacitní zásobníky XS .308 pro AR15, příslušenství Magpul Handstop+XTM krytky, pažba Rem870, předpažbí Rem870, pevná pažba MOE

ostatní: obušky ASP, obušky RCB Peacekeeper Product International, tréninkové "zbraně" DTS

na vlně “zombie”... : krvácející zombie terče, Leupold VX-R Zombie, Zombie EOTech a jedna všeříkající poznámka na příslušné téma od chlapíka jménem Andrew Tuohy, který mj.provozuje zajímavý blog a FB profil

první kurz v r.2012 - střelecký výcvik pro MP Kojetín

mpkoj_blog

Výcvikový rok 2012 pro nás začal dříve, než bývalo v minulých letech obvyklé. Už první týden v lednu jsme vyjeli na Moravu vést kurz pro Městskou policii Kojetín. Skupinu tvořila kompletní sestava strážníků této MP a další pozvaní hosté z MP Zlín a Armády ČR.
celý článek

S.P.E.A.R. & Personal Defense Readiness - seminář reálné sebeobrany

spear_blog

Na konci roku 2011 proběhl v Praze specializovaný seminář zaměřený na americký systém sebeobrany Personal Defense Readiness (PDR), který pro vybranou skupinu instruktorů z Akademie Aegis a Arnis & Balaraw fighting clubu vedl pan Josef Procházka – jediný oficiálně certifikovaný instruktor společnosti Blauer Tactical Systems v České republice.
celý článek

kolimátor Aimpoint MICRO T-1 konečně s tečkou 2MOA !

t1_2MOA_blog

Na právě probíhajícím veletrhu SHOT SHOW v americkém Las Vegas představil Aimpoint to, co do teď jen testovaly novozélandské speciální síly - model MICRO T-1 s tečkou 2MOA. Fakt, že do teď byl k dispozici "pouze" s 4MOA, byl snad jediné malé negativum tohoto jinak skvělého zaměřovače! Teď už není pochyb co v této kategorii dát na pušku : -)
(foto
GearScout) video
------------------------------------------------------------------------------
aktualizace 20.1.
tento kolimátor bude dostupný také ve verzi H-1

Bulgarian Bag

bgbag_fighters_blog

Vyšlo v časopisu Fighters magazine č.1-2/2012 v rámci článku představujícího tuto tréninkovou pomůcku. Pár dalších fotek najdete i ve fotogalerii ze zmíněného kurzu K3.

poprvé v ČR - Glock 21 Gen4

G21G4_3G21G4_4

Teprve před pár dny se v ČR objevil nejnovější z rodiny Glocků 4.generace - model 21 v ráži .45ACP. Po prvním vyzkoušení (zatím bez střelby) a se znalostí modelů G21 a G21SF, si troufnu tvrdit, že srovnání mezi G21 a G21 Gen4 vyznívá jednoznačně pro novější typ a otevírá se tak cesta pro střelce s menší rukou toužící po Glocku v této ráži. Subjektivně vyznívá toto srovnání jednoznačněji než mezi G17 a G17 Gen4...
Podle informací od dovozce už se jich několik distribuovalo k prodejcům v ČR, takže toho svého můžete směle kontaktovat.
bližší info

novinky SUREFIRE pro rok 2012

sf2012
(pro video klikněte na obrázek)

Je vidět (a je to dobře), že se tento výrobce špičkových svítilen a dalšího vybavení “probudil” a pro rok 2012 připravil pořádnou dávku novinek, především mezi ručními a zbraňovými svítilnami.

výcvik pro Zásahovou jednotku PČR Jihomoravského kraje

ZJ_blog

V závěru roku 2011 jsme navázali výcvikovou spolupráci s policejní Zásahovou jednotkou Jihomoravského kraje, sídlící v Brně.
celý článek + bonusová fotogalerie na FB

školení AIMPOINT

P1070311

Za tu dlouhou dobu, co střílíme a věnujeme se výcvikům, jsme na dlouhých zbraních vyzkoušeli řadu různých zaměřovačů – většinu druhů, typů i značek, co se u nás vyskytují. K těm kolimátorům, které máme nejraději a nejvíce doporučujeme, patří jednoznačně švédský Aimpoint.
Díky dlouhodobé spolupráci s firmou
MPI CZ s.r.o., která na českém trhu tuto značku zastupuje, jsme měli možnost absolvovat zajímavé školení zaměřené na produkty Aimpoint z tzv.profesionální řady, určené zejména pro oblast armádního a policejního použití.
Školení
exkluzivně pro Akademii Aegis připravil Petr Dačev (který jako hlavní lektor vede také náš Základní zbrojířský kurz Glock), mj. s využitím nejnovějších informací a zkušeností z akce Aimpoint Education Days, které v roce 2011 ve Švédsku absolvoval (speciální školení výrobce pro jednotlivé regionální zástupce). Profesionálně vedená prezentace a možnost na jednom místě porovnat a vyzkoušet většinu typů zaměřovačů, montáží a doplňků, seznámit se detailně se všemi technickými parametry, procesem výroby a testování a doporučenými postupy výrobce (např. správná montáž a nastřelování ) byla velice přínosná.
Školení obohatilo náš rozhled v této oblasti, potvrdilo některé názory a vlastní poznatky a např. můžeme v budoucnu lépe poradit s výběrem správného zaměřovače, takže i ostatní budou mít z naší zkušenosti efekt.
fotogalerie

AEGIS BLOG