sám sobě štítem!

zajímavosti

doporučujeme: kniha "Střelná poranění"

kniha_strelp_blog

Pokud neznáte resp. ji dávno nemáte (vyšla v r.2010), doporučujeme vaší pozornosti knihu “STŘELNÁ PORANĚNÍ”. Je to ojedinělá česká odborná monografie věnovaná problematice poranění způsobených střelnými zbraněmi a svým obsahem je přínosem i pro pochopení jakým způsobem “fungují” zásahy do lidského těla z palných zbraní, co je realita, co jsou mýty atp.
Autory knihy jsou MUDr. Miroslav Šafr a MUDr. Petr Hejna - soudní lékaři z Ústavu soudního lékařství LF UK a FN Hradec Králové - a s prvním z nich máme dlouhodobé přátelské vztahy a jezdí i k nám na kurzy.
Vážíme si možnosti využívat jeho odborných znalostí pro konzultace a děkujeme za napsané věnování.

zbraně na kurzech v roce 2012

stat2012_blog_tit

Pro zajímavost jsem udělal statistiku zbraní používaných na našich kurzech v roce 2012 - zahrnuje střelecké “civilní” kurzy s krátkými zbraněmi, tedy např. ne zbrojířské kurzy Glock, tam je procento jasné : -)

70% Glock
15% CZ
15% ostatní


podrobněji:
Glock = 44% G19, 40% G17, 16% ostatní (G19c, G21, G23, G26, G27)
CZ = 55% CZ75/85, 25% CZ75D, 20% ostatní (Duty, Rami, SP-01)
ostatní = Sig P228, Sig 1911, GP K100, Steyr M9-A1, HK USP, Taurus 809, SW MP9, SW 360
ráže = 90% 9mm Luger, 10% ostatní (.40SW, .45ACP, .357Mag)

10 let výročí výcvikového systému Combat Focus Shooting

cfs_10_blog

Výcvikový střelecký systém COMBAT FOCUS SHOOTING, jehož zakladatelem je Rob Pincus z USA, letos oslaví 10 let od svého představení a uspořádání prvního kurzu.
Jsme rádi, že jsme kdysi CFS objevili, absolvovali několik výcviků pod vedením Roba Pincuse a od roku 2008 jsme oficiálně certifikovaní instruktoři CFS s oprávněním ho vyučovat - jako jediní v České republice. Stále je nás v Evropě jen 11 (ČR, Německo, Švýcarsko, Portugalsko, Velká Británie), v USA je instruktorů okolo padesátky.

4 způsoby rozdělání ohně v přírodě (video)

jj_drill_blog

Doporučujeme zajímavé video, jehož autorem je náš dlouholetý kamarád a spolupracovník Jan Jirka. Honza je spojený s Akademií Aegis již od jejího vzniku - je to náš bývalý pomocný instruktor, který několik let vypomáhal při některých kurzech a také se podílel na námi pořádaných závodech v obranné střelbě.
Je mj. i dlouholetý žák Martina Hradeckého v Arnis & Balaraw fighting clubu (klub zaměřený na sebeobranu a boj s chladnými zbraněmi) a zároveň velký outdorový nadšenec se zaměřením na techniky přežití – čehož důkazem je právě toto
video.

článek "Vojenský a kosmický výzkum rozvíjí metody léčby ran"

Článek "Vojenský a kosmický výzkum rozvíjí metody léčby ran" (www.armadninoviny.cz) jehož autorem je náš kamarád, “vesmírný medik” Pavel Boháček, kterého jsme poznali na kurzu první pomoci Tactical Rescue System.
Pavel je profesionál v oblasti zdravotnictví, se zaměřením na problematiku vesmírných letů a medicínu extrémních prostředí obecně a mj. stojí za projektem
Human Exploration Projects (web, facebokový profil, YouTube kanál)

PROARMS ARMORY PAR Mk.3 - na návštěvě výroby

par_blog_tit

V lednu 2012 jsme rádi využili možnosti návštěvy firmy PROARMS ARMORY a místa, kde se vyrábí a kompletují pušky PAR Mk.3. Provedli nás a vysvětlili procesy výroby pánové Ivo Hofman a Václav Vinduška, jinak též “otcové” této vynikající české zbraně.
Byli jsme u začátků (mj u prvního testování verze Mk.1 a vyzkoušeli jsme i vývojové verze směřující k Mk.3), s Proarms CZ úzce spolupracujeme už řadu let a pojí nás i přátelské osobní vztahy, proto to byla velmi příjemná příležitost nahlédnout do zákulisí, která není úplně běžná.
Chystáme o této zbrani samostatný článek, který zhodnotí naše zkušenosti a získané informace, zatím alespoň malá ochutnávka v podobě
fotogalerie.

chest rig Aegis s českými policisty na výcviku v USA

chr_blog

V říjnu 2011 se několik příslušníků PČR účastnilo výcviku v USA a jeden z nich (člen zásahové jednotky) měl s sebou i náš chest rig.
Po návratu nám poslal pár fotek...děkujeme a dělíme se o ně
více fotografií

novinky ze SHOT SHOW

V americkém Las Vegas právě skončila největší světová výstava v oboru zbraní, střeliva a všeho, co s tím blízce i vzdáleně souvisí - SHOT SHOW 2012. Průběžně jsem sledoval řadu webových stránek, blogů, facebookových profilů (když už jsem tam nebyl...) a vybíral pro sebe a kolegy některé novinky, zajímavosti i “zajímavosti” - abych se nakonec rozhodl se o ně podělit i s vámi.
Většina toho “nej” se objeví za pár týdnů na (pro změnu) největší evropské akci tohoto druhu - veletrhu IWA v Norimberku 9-13.3., kam se samozřejmě chystáme a kterou budeme mj. reportážně pokrývat pro časopis Zbraně a Náboje a poprvé i pro náš blog resp. fb profil.

SHOT-Show-Large-logo-300x246 oficiální stránky

souhrnné fotoreporty z jednotlivých dní z webu ITS Tactical: Media Day, Den1, Den2, Den3, Den4

zbraně: LaRue AR15 “vzor Chris Costa”, brokovnice Remington R12P Tactical, puška Heckler&Koch G26, samočinná pistole Glock 18C, pistole Springfield XD-S

střelivo: munice do dlouhých zbraní s polymerovou nábojnicí

nože: pevný nůž ESSE Candiru info1+info2, zavírací nůž Zero Tolerance ZT 560/561, nářaďový nůž Emerson info1+info2, zavírací nůž Strider, novinky Leatherman info1+info2+info3+info4+info5, pevný nůž Gerber De Facto, pevný nůž 5.11 SidePick

svítilny: nová značka LensLight, novinky SUREFIRE, čelovka Petzl Nao, ruční svítilny 5.11 ATAC, svítilna Princeton Tec Charge Pro

zaměřovače: Leupold Mark6, Aimpoint Micro T-1 2MOA info1+info2, nové laserové značkovače Laser Devices

pouzdra: kydexová pouzdra Orion Concepts, minipouzdro Raven Vanguard2

výstroj/vybavení: nosič plátů S&S, nosič plátů 5.11, batoh 5.11 All Hazards, rukavice 5.11 ScreenOps

příslušenství pro dlouhé zbraně: AR15 příslušenství Line of Fire, vysokokapacitní zásobníky XS .308 pro AR15, příslušenství Magpul Handstop+XTM krytky, pažba Rem870, předpažbí Rem870, pevná pažba MOE

ostatní: obušky ASP, obušky RCB Peacekeeper Product International, tréninkové "zbraně" DTS

na vlně “zombie”... : krvácející zombie terče, Leupold VX-R Zombie, Zombie EOTech a jedna všeříkající poznámka na příslušné téma od chlapíka jménem Andrew Tuohy, který mj.provozuje zajímavý blog a FB profil

Bulgarian Bag

bgbag_fighters_blog

Vyšlo v časopisu Fighters magazine č.1-2/2012 v rámci článku představujícího tuto tréninkovou pomůcku. Pár dalších fotek najdete i ve fotogalerii ze zmíněného kurzu K3.

neobvyklá "závada" na Glocku...

Nedávno se při jednom výcviku přihodila poměrně kuriózní “závada” na pistoli Glock Happy
celý článek

Ledvinku Aegis používají policisté z jednotky URNA!

Ve velmi zajímavé knize s názvem “URNA - 30 let policejní protiteroristické jednotky" (autor Eduard Stehlík a kolektiv), která vyšla v minulých týdnech, se objevila i fotografie potvrzující, že příslušníci tohoto elitního útvaru používají ledvinky Aegis.

ledvinka_urn_blog
větší foto (scan z knihy)

AEGIS BLOG