sám sobě štítem!

stav připravenosti zbraně?

nvk_blog1

Před pár týdny jsme dostali velmi zajímavý email…jeden z účastníků našeho dřívějšího kurzu nám napsal o změně svého názoru na stav připravenosti nošené zbraně.

Zdravím Vás,
je to již nějaký pátek, co jsem u Vás prošel Instruktorským kurzem. Poznal jsem při něm metodu Combat Focus Shooting a diskutovali jsme spolu hodně nad tématem, zda nosit či nenosit náboj v komoře. Já jsem byl tehdy tvrdým zastáncem náboj v komoře nenosit. Měl jsem navyklý dril podle izraelské školy, kdy se po tasení natahuje a následně vychází první rána. Musím se přiznat, že i po absolvování kurzu jsem pečlivě zvážil všechna pro a proti a zůstal jsem u svého zaběhnutého drilu, kdy jsem nenosil náboj v komoře. Neměl jsem s tím problém a říkal jsem si, že to mám tak nadrilované, že natáhnu pokaždé.
Chyba lávky, nenatáhnu. Kdyby se to stalo na střelnici, vedlo by to přinejmenším k zamyšlení. Jenže se mi to stalo při zákroku a to je hodně na pováženou.

Byl jsem v situaci, kdy jsme prohledávali objekt, v němž měl být schován ozbrojený pachatel loupeže. V domě bylo hodně šero. Pak oční kontakt s postavou schovanou půlkou těla za jakousi starou skříní. Tasení zárověň s výzvou proběhlo bez problémů. Až na natažení. V té rychlosti jsem ten závěr špatně chytil, sjela mi ruka a nenatáhl jsem. V mžiku jsem to celé opakoval a natáhl už dobře. Naštěstí se nic nestalo. Chlapík byl spíš z celé situace zoufalý, nechtěl bojovat a uposlechl výzvy. Situace se vyřešila bohudíky bez výstřelu. Střelná zbraň u něj nalezena nebyla. Dokončil jsem s kolegy zákrok a potom se mi začaly honit hlavou myšlenky. Co kdyby proti mně stál člověk se zbraní, který je ochoten zabít kohokoli? Co kdyby tam stál člověk ozbrojený střelnou zbraní, který by byl odhodlán s námi bojovat do posledního dechu? Co kdyby tam stál profesionál, který to se zbraněmi zatraceně dobře umí? Takovéhle myšlenky mi kolovaly neustále hlavou. A je mi jasné, že bych tam asi skončil.
Dlouho jsem přemýšlel, jestli Vám o téhle situaci mám napsat. Ruku na srdce, takovéhle selhání se moc dobře nepřiznává. Ale bylo by nefér nepřiznat, že jste tenkrát měli pravdu. Od tohoto zákroku nosím zbraň s nábojem v komoře a trénuji tak i na střelnici. Příště už budu připravený.
S přátelským pozdravem
J
.T.

Cílem tohoto příspěvku není rozpoutat vášně na téma náboj v komoře ano/ne, ani znovu porovnávat výhody a nevýhody toho kterého stavu. I když jsme zastánci nošení zbraně na opasku s nábojem v komoře (a na našich kurzech téma stavu zbraně podrobně probíráme), je na každém, na základě jakých důvodů se rozhodne pro nošení “s” nebo “bez” a jak se to odrazí v jeho tréninku.
Jen je dobré se občas umět bez předpojatosti zamyslet nad zkušeností někoho jiného...

AEGIS BLOG