sám sobě štítem!

Nože LAKAS I a LAKAS II

Na vzniku taktického zavíracího nože Lakas I a pevného modelu Lakas II se podíleli hlavně dva lidé. Pan Buddy Weston, který zajistil ruční výrobu těchto modelů a Martin Hradecký, který navrhnul vzhled a další detaily. Buddy Weston je člen Kanadské nožířské asociace a je také držitelem mnoha ocenění a to nejen z českých, ale i ze zahraničních nožířských výstav. Tento nožíř se narodil v pražských Kobylisích, vyrůstal v Děčíně a posléze v Liberci. V roce 1969 emigroval do Austrálie. Právě v Austrálii, když v roce 1972 získal australské občanství, si změnil své původní jméno (hlavně z důvodu možných jazykových problémů se jménem svých dětí) na jméno Buddy Weston. Později se přestěhoval do Kanady, kde se v roce 1995 stal členem Kanadského nožířského spolku. V současné době téměř 70-letý stále usměvavý a pohodový Buddy Weston vyrábí nejen nože, ale příležitostně staví bendža či vytváří zdobená pouzdra z kůže. Hraje také svůj oblíbený bluegrass, a to s kapelou Spare Parts.

Spolupráce Martina s Buddym započala v létě 2007, kdy Buddy nabídl Martinovi, „aby navrhnul taktickej zavírací nůž a pevnej bojovej nůž“. Martin po několika týdnech oba návrhy dodal Buddymu a začalo se pilně pracovat na prototypech. Martin jako autor návrhů nožů Lakas nepopírá, že se nechal inspirovat i u jiných modelů nožů. Hlavně u zavíracích nožů, které mnoho let používal či testoval. Řada dalších úprav na noži ovšem vznikla díky jeho znalostem a praktickým zkušenostem. Slovo LAKAS znamená v Tagalogu (filipínštině) SILNÝ a je převzato z unikátního filipínského bojového umění LAKAS KATORSE, které obsahuje boj zblízka, bojové použití nože, tyče, mačety,…. Označení nožů tedy je „ silná jednička“ a „silná dvojka“.


Nápad použít tento název se zrodil v hlavě „designéra“ Martina Hradeckého po návratu z cvičebního pobytu na Filipínách. Martin se o boj s chladnými zbraněmi zajímá již velmi dlouho a cvičil řadu bojových systémů pod vedením mnoha instruktorů. Proto i volba názvu byla samozřejmě také ovlivněna osobností učitele-bojovníka pana Ricarda C.Casiňa-filipínského mistra bojových umění. Martin použil tento název nejen z vděčnosti, ale i z obrovské úcty vůči panu Casiňovi a jeho rodinnému umění Philippines Lakas Katorse systém.

Oba autoři nožů Lakas –vlevo nožíř Buddy Weston a vpravo designér Martin Hradecký

Taktický zavírací nůž Lakas I
Celková délka nože Lakas I je 230 milimetrů. Čepel tohoto nože je vyrobena z oceli RWL 34, což je martenzitická nerezová ocel vyráběná technologií rychle ochlazovaných práškových ocelí. Délka čepele je 100 milimetrů a ostří je kombinované. Zubaté ostří je dlouhé 25 milimetrů. Tloušťka čepele je 39 milimetrů a šířka 35 milimetrů. Tvar čepele je tzv.spear point.

Povrchová úprava čepele je šedivá a to pomocí balotinování. Balotinování je otryskávání povrchu předmětů drobnými skleněnými kuličkami vyráběnými obvykle samovolným zakulacením zrnek skla v plameni. Balotinováním se upravuje nejen vzhled povrchu, ale zvyšuje se i korozní odolnost výrobku. Celková hmotnost nože Lakas I je 200 gramů.


Ocel RWL 34 je velmi odolná a mimo jiné obsahuje 0,5% křemíku a manganu, 14% chrómu, 4% molybdenu a 0,2% vanadu. Tvrdost čepele je 58-59 HRC. Na výrobu rukojeti byl použit speciální plast G10. G10 je epoxidová hmota (polymerová živice) vyztužená skleněnými vlákny. Jako pojistný systém je použit liner-lock i s dalším přídavným zámkem. Pojistný systém liner-lock funguje tak, že jedna příložka je speciálně tvarovaná, aby zapadla do paty čepele, čímž ji po otevření zajistí. Příložky jsou vyrobeny z titanu.


Kovový klips jehož délka je 60 milimetrů lze přimontovat dvěma imbusy na čtyři různá místa na rukojeti nože. Pro pohodlné otvírání nože jednou rukou je na čepeli oboustranný kolík. Na rubové straně čepele, těsně nad kolíkem jsou speciální výřezy (zdrsnění) pro lepší a kvalitnější úchop. Toto zdrsnění je i na rukojeti, a to na dvou místech- na celé patce (konci rukojeti) a u přechodu z čepele na rukojeť. Nůž lze ovládat jak ve standardním tak i tzv. palcovém držení. Naprosto bezkonkurenční je reversní držení nože. Velmi praktická je i možnost využití modifikovaného palcového držení (díky speciálnímu vybrání na rukojeti), určená pro jemnější práci s nožem. Dále je na čepeli vyražena značka výrobce Buddyho Westona-BW a laserem vypálen název nože a výrobní číslo. Rukojeť je také opatřena otvorem pro závěsnou šňůru.

Původní nákres, hotový výrobek a rozpracované díly nože Lakas I. Jak je z fotografie patrné v průběhu testování prototypu došlo k malým změnám
Na přání několika zákazníků bylo pár čepelí modelu Lakas I opatřeno černou povrchovou úpravou
Testování samotným autorem na 3D dřevěné figuríně
Probodnuté Zlaté stránky reversním úchopem


Během testování byly nožem řezány nejen různé materiály jako například potraviny, maso, zelenina, ale také došlo na zahrocování několika větví od listnatých i jehličnatých stromů

Pevný nůž Lakas II
Celková délka tohoto modelu je 275 milimetrů a jeho hmotnost je 380 gramů. Čepel je vyrobena z oceli N690. Mimo vyšší obsah molybdenu a chrómu je v této oceli také vanad a kobalt. Díky tomuto složení je tato ocel pevnější a odolnější a zároveň i lépe a déle drží kvalitní ostří. Konstrukčně je to pevný nůž s tzv. plnou stopkou. Délka čepele je 150 milimetrů a tvrdost čepele je 58-59 Hrc. Tloušťka čepele je 5 milimetrů.

Povrchová úprava čepele je i na tomto noži šedivá a to pomocí balotinování. Rukojeť - střenky jsou vyrobeny z materiálu G10. Délka rukojeti je 125 milimetrů. Střenky jsou přimontovány vždy třemi speciálními imbusy. Čepel tohoto pevného nože je opatřena tzv. sníženým hrotem a je použito pouze hladké ostří. Na rubové straně čepele, podobně jako u Lakas I, jsou speciální výřezy (zdrsnění) pro lepší a kvalitnější úchop. Toto zdrsnění je i na rukojeti, a to na dvou místech- na celém konci rukojeti a u přechodu z čepele na rukojeť.

Čepel i rukojeť jsou opatřeny otvory pro závěsnou šňůru. K noži je standardně dodáváno pouzdro, které je kombinací nylonu a plastu-kydex. Na zvláštní přání šlo dodat také celokydexové pouzdro i s Tek Lok systémem. Na čepeli je samozřejmě vyražena značka výrobce Buddyho Westona-BW a laserem vypálen název nože a výrobní číslo. Prototyp nože Lakas II byl dlouhodobě testován a to při různých příležitostech, mimo jiné i na ostrově Borneo při pobytu v džungli. Několik vlastníků nožů Lakas II jsou i členové Armády České Republiky, proto se tento nůž „podíval“ i na mise do vzdáleného Afganistánu.

Práce s čerstvým kokosem-Indonésie
Příprava dřeva na podpal při několika denní návštěvě pralesa-Borneo
Jeden z Dajáckých průvodců se svým parangem a M.Hradecký s prototypem Lakas II
Testování prototypu nože Lakas II, přesekání bambusu-Borneo
Lakas II při misi v dalekém Afganistánu - nůž se výborně ovládá i v nomexových či jiných speciálních rukavicích

Nože Lakas I i Lakas II lze i nyní objednat a to přímo u výrobce-nožíře Buddyho Westona.
Cena nože Lakas I je 9500 kč a cena nože Lakas II je 5500 kč.

Lakas II si oblíbil i kamarád Eda... :-)