sám sobě štítem!

Poprvé v ČR - B&T APC9

V těchto dnech (konec února 2012) se v České republice poprvé objevila dlouho očekávaná a avizovaná novinka švýcarského výrobce B&T (Brugger&Thomet) - karabina APC (Advanced Police Carbine) v ráži 9 mm Luger.

Jedná se o samonabíjecí (volitelně samočinnou) zbraň modulární konstrukce v pistolových rážích 9 mm Luger a .45ACP, zakrátko bude i verze v 5,56x45. Zatímco jiný model téže značky, MP9/TP9 je zástupcem malých zbraní kategorie PDW, APC je velikostně (i určením) nejlépe srovnatelný se samopalem Heckler & Koch MP5 resp. UMP.
Po prvním reálném kontaktu můžu objektivně říct, že dojem z APC9 je mnohem lepší, než jsem očekával jen z do té doby dostupných fotografií. Podobně jako MP9/TP9 je APC9 velmi dobře ergonomicky řešená "přítulná" zbraň s řadou zajímavých konstrukčních prvků.
Ve spolupráci s dovozcem a zástupcem
B&T v České republice, firmou MPI CZ, připravujeme obsáhlý "představovací" článek o této nové zbrani, jehož součástí bude samozřejmě i střelecký test.

Zatím alespoň pár údajů:
popis: sklopná pažba, plně oboustranné ovládací prvky, záložní sklopná mechanická mířidla, dodáváno v sadě s kolimátorem Aimpoint TL1, jednobodovým popruhem, jedním 15r. zásobníkem, dvěma 30r. zásobníky (stejné jako u MP9) a přední odnímatelnou rukojetí B&T

celková délka: 600 /385 mm (otevřená/sklopená pažba)

délka hlavně: 175 mm

hmotnost: 2400 g. (vč. zaměřovače a prázdného 30r. zásobníku)