sám sobě štítem!

Nehoda při výcviku – střelné poranění

V sobotu 15.10.2011 se na kurzu Akademie Aegis - v důsledku vlastní chyby a nedodržení zásad bezpečné manipulace se zbraní – postřelil jeden z účastníků.

Po třinácti letech fungování Akademie Aegis došlo k tomu, co všichni doufáme, že se nikdy nestane, ale s čím do velké míry počítáme a na co se cíleně připravujeme...

Abychom předešli vzniku fám a spekulací, chceme podat objektivní popis této situace.

Na konci prvního dne dvoudenního kurzu K2, v rámci závěrečného střeleckého cvičení, které každý absolvuje samostatně, střelec při tasení dal prst na spoušť zbraně (a zmáčkl...) dřív než ji orientoval do směru terčů. Došlo k průstřelu břicha v oblasti pravého boku a střela následně skončila ve stehně pravé nohy.
Zraněnému byla bezprostředně poskytnuta první pomoc a byl předán odborné lékařské péči 8 minut od zavolání Záchranné služby. Zranění bylo klasifikováno jako lehké, zraněný byl celou dobu při vědomí (dokonce ze začátku ani nic necítil a chtěl pokračovat) a podle aktuálních informací (stav 17.10. večer) je v pořádku a úspěšně se zotavuje.
Celou situaci přímo sledovalo 13 svědků (účastníků kurzu) , z nichž někteří i instruktorům při poskytování první pomoci účinně pomáhali.

PŘÍČINY:
Příčin střelného poranění bylo několik a do velké míry se jedná o jejich nešťastnou souhru. Konkrétní chyba střelce + neodhadnutí svých schopností v dané situaci + typ pouzdra + volný opasek = výstřel jiným směrem a v jiný moment, než střelec zamýšlel...

1) STŘELEC
Šlo o střelce, který absolvoval uvodní kurz K1 na konci září 2011 a prokázal odpovídající míru znalostí bezpečné manipulace, aby byl puštěn do návazného kurz K2, navíc se jedná o příslušníka ozbrojené složky –
udělal zásadní chybu, kdy v průběhu tasení dal prst do lučíku a zmáčkl spoušť dříve, než orientoval zbraň do směru předpokládané střelby.
Učitým faktorem bylo také střelcovo ovlivnění stresem ze střeleckého cvičení a nepřizpůsobení jeho provedení svému aktuálnímu stavu a neodhadnutí míry svých dovedností.

2) POUZDRO
Pistole Glock G19 byla v pouzdře Blackhawk SERPA, které má pojistný mechanizmus odjišťovaný v průběhu tasení tlakem ukazováku směrem do těla pouzdra. Bohužel s tímto typem pouzdra bylo zaznamenána a dokumentována řada případů velmi podobných – tedy nechtěný výstřel při tasení (např.
zde).
Při tasení tlačí prst pojistku směrem, ve kterém má dále (když zbraň opouští pouzdro a to přestává chránit spoušť) tendenci pokračovat do oblasti jazýčku spouště a pokud má např. střelec kratší prsty, jedná-li se o dynamické tasení s pohybem těla, špatný úchop atp. do určité míry „nahrává“ střelecké chybě...

3) OPASEK
Zbraň byla umístěna na nylonovém opasku služebního typu (5 cm široký s plastovou přezkou), který byl zapnutý přes svetr (přes břicho) pod bundou, aniž by byl provlečený skrz opasková poutka kalhot nebo jištěný vnitřním opaskem se suchým zipem. Při dynamickém tasení se tak mohl částečně pohybovat spolu s pouzdrem a zbraň se mohla dostat do pozice, ze které bylo náročnější ji otočit do směru střelby (oproti standardnímu průběhu tasení s pouzdrem v úrovni pasu). Důkazem je mj. to, že byl opasek při výstřelu prostřelen.

CO Z TOHO VYPLÝVÁ:
Důrazu na budování bezpečnostních návyků, znalosti a dodržování správných zásad bezpečné manipulace a jednotlivých jejich prvků není nikdy dost a každý by si měl uvědomovat jejich důležitost.
I při zodpovědně připraveném a bezpečně vedeném výcviku kdykoli může dojít k chybě jednotlivého střelce a vzniku zranění – a to i při provádění méně náročných střeleckých technik. Je potřeba být na tuto eventualitu připravený a vybavený.