sám sobě štítem!

ELZETTA – profesionální taktické svítilny z USA

text a foto: Aleš Vondráček

Stacks Image 5107

Od roku 2003 jsem psal do časopisu Zbraně a Náboje recenze a testy různých věcí spojených se světem zbraní, obrannou střelbou a vším, co s tím blízce nebo vzdáleně souvisí. Vždy jsem se snažil být na jedné straně objektivní, ale zároveň si na druhé straně stál za svým názorem (pod který jsem se vždy podepisoval, na rozdíl od některých jiných...) a doporučoval to, co podle mě za doporučení stojí a rád jsem tomu dělal reklamu. A vždycky na základě osobní zkušenosti, možností porovnání a s využitím poznatků vlastních i svých kolegů – a bez ohledu na to, jestli jsem si do testu něco vybral sám nebo se na článku domluvil s dovozcem resp. prodejcem. Ti ale dobře věděli jak píšu, jaká mám pravidla a že se nenechám ovlivnit a proto to ani drtivá většina nezkoušela :-) Naopak, zajímal je můj názor takový, jaký mám.
Proč tak sáhodlouhý úvod, který na první pohled nesouvisí s předmětem článku? V průběhu let jsem několika dovozcům poradil a pomohl v tom, co zajímavého mají na český trh začít dovážet a i svítilny Elzetta jsou podobný případ.
Čili nepíšu o nich, že jsou dobré proto, že je někdo dováží, ale dováží se do ČR proto, že jsem o nich někomu řekl, že jsou dobré! :-)

Ne, nebudu tvrdit, že je to najednou nejlepší svítilna ve vesmíru, bez které nemůžete žít a že máte zahodit to, co nosíte v kapse a pádit pro Elzettu...už jen proto, že zrovna tenhle produkt není pro každého z několika objektivních důvodů. Ale stojí za to vás seznámit s tím, „co je to zač“, jaké to má vlastnosti a proč to naopak pro někoho může být správná volba.

Stacks Image 6625

Svítilna = důležitý pomocník
O svítilny se zajímám dlouho a intenzivně, stejně tak tématu střelby za snížené viditelnosti a za tmy. V rámci Akademie Aegis je to moje specializace a sbírka, kterou z části předvádíme i na kurzech „Světlo &Tma“ obsahuje mnoho desítek druhů, modelů a značek. Svítilnám se věnuje také fb stránka „Světelný guru“, kterou spravuji. Nejsem fyzik, jsem praktik a z tohoto pohledu se na svítilny dívám.
Svítilnu doporučujeme jako jeden ze základních prostředků a pomocníků, které by u sebe měl člověk nosit (kromě mobilu a nářaďového nože) resp. je mít po ruce všude tam, kde to bude možná potřeba (auto, byt atp.). Lepší je mít v dosahu (nejlépe u sebe) vůbec nějaký zdroj světla, než úžasnou supersvítilnu doma na poličce nebo zapomenutou zrovna v druhém batohu...
Ok, sice je „lepší něco než nic“, ale samozřejmě, stejně jako si vybíráme auto, boty nebo zbraň, i výběr svítilny má svoje zákonitosti a abychom si vybrali co nejlépe, tak bychom je měli zohlednit.


Vyberte si správně!
Na první pohled je pro většinu nejdůležitější cena. Samozřejmě, (skoro) ničí peněženka není bezedná. Není ale záruka, že to nejdražší bude to nejkvalitnější, ani nemusí být pravda, že to levné nám prostě stačit musí neb na víc nemáme. Vždy to bude kompromis. Kompromis cena/užitná hodnota resp. kompromis toho druhu, že si kvalitnější (= dražší) věc nekoupím teď, ale později, až na ni našetřím.

Účel?
Klíčem k výběru svítilny by mělo být specifikování účelu na co ji potřebujeme a okolnosti, kde a jak ji budeme používat. Jinak se bude na výběr svítilny dívat ten, kdo se chystá na horskou expedici mimo civilizaci, policista hledající „nástroj“ k těm ostatním co nosí na opasku a nebo ten, kdo hledá „jen“ prostředek k tomu, aby potmě trefil klíčem do zámku a možná mu k tomu stačí i dioda na mobilu.
Různá kritéria (resp. jejich důležitost) budou mít rozdílnou váhu u svítilny do auta vs. svítilny pro každodenní nošení...a tak by se dalo pokračovat. Poměr toho jak kvalitní svítilnu budu potřebovat/chtít vůči její ceně by se dalo vyjádřit poměrem toho, jak je důležité aby nás svítilna nenechala „ve štychu“, vůči tomu, co to pro mě bude znamenat, když mě v něm skutečně nechá...

Obecně by se dalo říci, že čím větší pro nás světlo má význam (čím je pro nás důležitější), tím kvalitnější a spolehlivější svítilnu bychom si měli dopřát... Dobrá, tak ještě jeden příměr, aby bylo jasněji – jinou vrtačku si koupí profesionální řemeslník, který ji denně používá dlouhé hodiny a jinou „hobbík“, co ji doma dá do skříně a párkrát ročně vyvrtá díru pro hmoždinku. V rámci možností si kupte to nejlepší, na co dosáhnete – to je moje jednoduché doporučení.
Krásně se toto téma dá ilustrovat scénou ze známého filmu
127 hodin, zachycující příběh Arona Ralstona. Doporučuji si film pustit mezi cca 43:40 až 45:38 a pochopíte, o čem byly z mého pohledu předchozí odstavce. Mimochodem celý film stojí za shlédnutí!

Téma výběru svítilny je samozřejmě rozsáhlé téma, kterým jsem se v minulosti několikrát zabýval a které se samozřejmě s časem také vyvíjí, tak jako nové technologie, nabídka výrobců atp. Nejaktuálnější příspěvek k tomuto tématu je článek vzniklý při přípravě materiálu o Elzettě, který se samostatně věnuje výběru „univerzální osobní výkonné ruční svítilny“ resp. „profesionální taktické ruční svítilny“ - pro každodenní nošení u sebe, tak aby umožňovala okamžité použití (na klipsu v kalhotech, v kapse, na opasku v pouzdře atp. ne v zavazadle). Tento článek bude k dispozici už brzy.

Stacks Image 6821

Co je to Elzetta? Základní odpověď v několika bodech...
Značka taktických svítilen z USA patřící do nejvyšší třídy kvality určené pro profesionální použití. Vyznačuje se specifickými vlastnostmi, které z ní objektivně dělají jednu z nejlepších svítilen svého druhu.

  • extrémní mechanická odolnost a vodotěsnost

  • ovládání a světelný výkon „vyladěný“ pro daný účel

  • jednoduché ovládání bez možnosti omylu v krizové situaci

  • modulární konstrukce + variabilita kombinací = možnost sestavení svítilny podle svých požadavků a potřeb (tělo/světelný modul/hlava/spínač)

  • zdrojem světla je výkonná LED zn.Cree ve speciálním modulu Malkoff

  • špičková kvalita materiálů a výroby - vyráběno kompletně v USA

  • originální montáže na dlouhé zbraně

Stacks Image 6828

Elzetta - představení značky/výrobce
Samotná značka Elzetta je poměrně mladá. Je na trhu teprve od roku 2007, kdy ji založili dva inženýři v americkém Lexingtonu ve státě Kentucky. Mimochodem firma nese jméno po babičce jednoho z nich (Elzetta Mae Smith).
Od začátku deklaruje jasný cíl – vyrábět nejvyšší kvalitu svítilen a příslušenství pro profesionální použití a to výhradně v USA z amerických komponent. Kromě celkové koncepce, použitých materiálů, technologií a precize výroby samotné, je jádro každé svítilny zdroj světla a v případě LED svítilen i řídící elektronika. V tomto ohledu využívá Elzetta know-how firmy
Malkoff Devices, která se specializuje na tzv. drop-in moduly (výměnné sestavy s výkonnými diodami, tzv. HPLED = High Power Light Emitting Diode) pro upgrade svítilen značek Maglite, Surefire a Streamlight. Kromě toho produkuje i vlastní svítilny a jiné doplňky.
Modul Malkoff M60 (úzký kužel světla) resp. M60F (široký kužel světla) používaný ve svítilnách Elzetta je unikátní svou konstrukcí. Nemá klasický reflektor, jako většina svítilen, ale speciálně tvarovanou čočku, která vytváří světelný kužel. Všechno, tedy zdroj světla, čočka, kryt čočky i elektronika, je instalováno do samostatného masivního mosazného bloku, který je vodotěsný a nárazuvzdorný.
Elzetta aktuálně (květen 2013) nabízí svítilny jako modulární systém, kdy je možné kombinovat dvě délky těla, dva Malkoff moduly s různým světelným kuželem, tři hlavy svítilny a šest druhů spínačů. Vyrábí i vlastní montáže pro svítilny na dlouhé zbraně, těch je celkem pět typů, vč. specifického druhu pro brokovnice s trubicovým zásobníkem.
Jako novinku uvedla v lednu 2013 na veletrhu Shot Show
nový model svítilny s vyšším výkonem a jinak tvarovaným reflektorem a avizované jsou v průběhu roku i další novinky.

Moje cesta k Elzettě & cesta Elzetty do ČR
Jak už jsem naznačil v úvodu, svítilny jsou mým dlouholetým zájmem a proto mi samozřejmě nemohla uniknout informace o příchodu zn. Elzetta na trh. Samozřejmě, není fyzicky (a finančně) možné okamžitě vyzkoušet všechno zajímavé co se kde objeví, ale v tomto případě mě zaujala skutečnost, jak se už v prvním roce svítilen na trhu začaly objevovat neobvykle pozitivní recenze od lidí, jejich názor má pro mě váhu, především z řad známých instruktorů z USA. A tento trend pokračuje až do současnosti. Jistě, drobné podezření z cíleného „zaplaceného“ marketingu dlouho přetrvávalo, ale pokud se delší dobu schází množství informací z různých zdrojů a bez výjimky pochvalných a podložených dlouhodobým testováním a používáním, něco na tom asi bude a nebude to náhoda. Proto jsem se rozhodl Elzettu zkusit i já.
Po nějaké době komunikace s výrobcem jsem byl odkázán na evropského distributora a od něj byl k začátku dovozu Elzetty jen malý krok. Po osobní zkušenosti jsem doporučil tyto svítilny spřátelené firmě S-Gear a předal kontakty k dojednání zastoupení značky v ČR.

Stacks Image 6823

V praxi
Od léta 2012 mám k dispozici všechny varianty svítilen a doplňků Elzetta a vyzkoušel jsem je při všech příležitostech a podmínkách, ke kterým mě moje práce i soukromé aktivity přivedly. Vyzkoušel jsem Elzetty především při řadě nočních tréninků s krátkými i dlouhými zbraněmi, na kurzech střelby za snížené viditelnosti, ale měl jsem ji celou tu dobu „po ruce“ v kapse nebo batohu kdekoli...doma i na cestách po ČR i Evropě. Vlastně se mnou byla i v šesti ponorkách :-)
Asi žádnou jinou svítilnu jsem nezkoušel tak dlouhodobě a cíleně, jako Elzettu.


Elzetta v kapse?...
Pokud jsem se rozhodl mít svítilnu stále při sobě, chybělo mi na ní „něco“ pro (podle mě) ideální způsob nošení v civilním oblečení = klips. Při snaze o řešení jsem objevil jednoduchou a levnou (cca 100Kč) variantu. Na Elzettu bez úprav skvěle pasuje klips ze svítilen Fenix TK 12/15/22 a dá se koupit i samostatně.
Svítilnu jsem nejčastěji nosil - v poloze spínačem nahoru – buď v šikmé zadní kapse (kalhoty typu 5.11, Blackhawk atp.) resp. raději uvnitř kapsy na stehně. Zvykl jsem si na to už dříve s jinými svítilnami (klips neupozorňuje na to, že je něco v kapse...) resp. v kalhotách, které mají uvnitř těchto kapes vnitřní úchyty (např. Vertx, 5.11 TDU, Blackhawk,) se dala dobře nosit Elzetta ještě před instalací klipsu. V zásadě jsem došel k hlavnímu poznatku, že Elzetta 2C s „low profile“ hlavou je vhodná pro každodenní nošení stejně, jako jiné svítilny s menším průměrem těla resp. reflektorové hlavy (např. Fenix PD30/32, Ledwave MC-3, Surefire E2 atp.)

Stacks Image 6798
Stacks Image 6927
Stacks Image 6931
Stacks Image 7287
Stacks Image 6936
Stacks Image 6940
Stacks Image 7298
Elzetta a voda? Žádný problém v jakémkoli skupenství! Jedině snad, že ji utopíte a už nenajdete :-)
Stacks Image 6653
Kam jinam vzít americkou svítilnu než na Velkou Ameriku? :-)
Stacks Image 6952
Elzetta 2C na zamrzlé řece
Stacks Image 6809
Elzetta vedle majáku z majákové lodi Fehmarnbelt z roku 1905 (Národní Německé námořní muzeum v Bremerhavenu)
Stacks Image 6811
S Elzettou v kapse i v domácích luzích a hájích... Poznáte hrad? :-)
Stacks Image 6807
S Elzettou u moře...
Stacks Image 6702
V různých obdobích jsem vyzkoušel s Elzettou i různé druhy rukavic
Stacks Image 6954
Přines Elzettku! Na testování se podíleli i externí pomocníci...
Stacks Image 6805
A tady taky Německo, tentokrát v Peenemünde u bývalé druhoválečné továrny na rakety V1 a V2 ...a (foto)hrátky s Elzettou
Stacks Image 6813
S Elzettou na palubě sovětské ponorky U-461 Juliette
Stacks Image 6655
...i na horách. I primárně taktickou svítilnu lze používat v jakémkoli prostředí, kde bude výhodou její odolnost

Elzetta se zbraněmi...
S krátkými i dlouhými zbraněmi jsem Elzettu vyzkoušel mnohokrát, samozřejmě především při střelbě samotné. Parametry svítilny, způsob ovládání a další užitné vlastnosti se plně projeví nejlépe při dlouhodobém sbírání poznatků a závěr má tak větší vypovídací schopnost (spolu s možností srovnání s jinými svítilnami). Nestačí, když jen vezmete svítilnu do ruky, posvítíte si a jste unešeni „jak hodně a daleko to svítí“ v porovnání s vaší starou tábornickou baterkou.
Na první pohled se většině asi bude zdát, že v současném trendu „honby za lumeny“ je deklarovaných 235lm Elzetty málo. Ale nenechte se mýlit. Světelný výkon je určitě důležitý a podstatný parametr, ale pro účely nejen taktického použití svítilny je důležitější jaký má světelný kužel a rozložené světlo v něm, tj. „naladění“ světla tak, aby poskytovalo jak silný centrální kužel (nasvětlující hlavní předmět zájmu), tak okolní tzv. koronu, pokrývající prostor po stranách (a zajišťující lepší orientaci v prostoru).
Platí jednoduchá závislost – čím silnější a zaostřenější je centrální kužel světla, tím je slabší korona = vhodnější pro svícení na větší vzdálenosti. Naopak silné, ale více rozptýlené světlo má sice omezený dosah, ale je vhodnější pro osvětlení uzavřených prostor, místností atp. U taktické svítilny je to vždy kompromis „něco za něco“.
Časem se došlo k tomu, že dostatečný světelný výkon svítilny pro taktické použití s krátkou zbraní stačí zhruba mezi 150-250 lumeny. Silnější světlo je někdy výhodou (otevřené prostory), ale často paradoxně spíše nevýhodou (vlastní oslnění resp. ovlivnění vidění např. při prohledávání místností – odrazy světla od zdí, lesklých a kovových povrchů...).
Jednoduchou demonstraci toho, že lumeny nejsou všechno, jsem prováděl na střelnici už mnohokrát. Střelci měli srovnat podle výkonu několik svítilen a v podstatě nikdy to nedopadlo správně. Naopak, Elzetta v tomto subjektivním hodnocení „jak dobře to svítí“ končila pravidelně před jinými svítilnami s deklarovanými např. 700 lumeny.

Z pohledu výše uvedeného jsem s Elzettou při použití spolu s krátkými zbraněmi naprosto spokojen, u dlouhé zbraně - na pušce typu AR15 byla svítilna namontovaná na originální montáži ZORM - je potřeba počítat s efektivní vzdáleností použití, tj. jistotou identifikace cíle, do cca 30-50 metrů v závislosti na podmínkách.

Stacks Image 5205
Detailní pohled na dva různé světelné moduly Malkoff, používané ve svítilnách Elzetta - vlevo typ M60 s úzkým kuželem světla, vpravo M60F se širokým
Stacks Image 4974
Nasvícení cíle (postavy) na 7 metrů - modul M60
Stacks Image 6694
Nasvícení cíle (postavy) na 12 metrů - modul M60
Stacks Image 6696
Nasvícení cíle (prostoru) na 7 metrů - modul M60F
Stacks Image 5012
Nasvícení cíle (prostoru) na 12 metrů - modul M60F

Vyzkoušel jsem střelbu s touto svítilnou za mnoha různých podmínek, od jasné letní noci po zimní střelbu v hustém sněžení a vlastnosti světla (výkon světla resp. druh světelného kužele) jsem posuzoval i v mnoha rozličných prostředích – prohledávání místností v budovách, v jeskyních a podzemních tunelech, v lese i na volném prostoru atd. – a jsem přesvědčen, že (nejen) pro účely použití taktické svítilny je kombinace světelného výkonu a toho, jak je schopna ho přenést na cíl, zvolena výborně.

Ovládání svítilny je díky spínači v patě bezproblémové a je u podobných svítilen standardem. Spínač je mírně vystouplý nad hranu těla a dá se tak použít, kromě jiných, i pro tzv. cigárovou techniku držení zbraně se svítilnou. Vyhovuje mi i tvarování a zdrsnění těla svítilny pro jistý úchop, ať už v holé ruce nebo v rukavicích.
Zvláštností a u taktické svítilny vítaným detailem je absence charakteristického kliknutí při zapnutí svítilny resp. při přechodu z namáčknutí (pro dočasné světlo) na trvalé svícení. Chod spínače je naprosto tichý.
Nastavení požadovaného světelného režimu se provádí pootočením celého těla spínače. V krajní poloze je nastaven vždy režim maximálního výkonu a lehkým pootočením (zvládnutelným i jednou rukou) proti směru hodin cca 5 milimetrů se přepíná podle druhu spínače buď na úsporný režim resp. na stroboskop. Pokud už si někdo přeje mít na svítilně stroboskop, tak toto řešení umožňuje přepnutí z trvalého světla na stroboskop poměrně přirozeně.

U svítilny s předpokladem použití v kritické situaci je jednoduchost ovládání a minimalizace omylu velice důležitá. U Elzetty se prostě nestane, že uděláme jiný počet kliknutí, omylem přepneme do jiného módu nebo, že si svítilna pamatuje poslední nastavení a zrovna, když potřebujeme svítit na maximum, tak je tam jiný režim.

Stacks Image 6779
Elzetta je použitelná pro všechny doporučované techniky držení a ovládání svítilny spolu s krátkou zbraní, vč. tzv. cigárové techniky, kde nejvíce záleží na tvarování těla a tlačítka spínače. Po mnohonásobném praktickém vyzkoušení použití svítilny s krátkou zbraní při střelbě za snížené viditelnosti i za tmy si troufnu říct, že pro tyto účely je to jedna z nejlepších svítilen, co jsem kdy měl resp. vyzkoušel.
Stacks Image 6783
Stacks Image 6792
Stacks Image 6796
I na dlouhých zbraních (převážně na AR15) jsem za uplynulý rok vyzkoušel kombinaci montáž ZORM + Elzetta 2C/3C důkladně - ať už při "běžném" provozu zbraně (tj. svítilna na zbrani absolvovala řadu kurzů a tréninků), tak samozřejmě i prakticky při střelbě v noci.
Montáž ZORM je pevná, vyhovuje pro různé způsoby umístění svítilny na předpažbí, ale osobně mi trochu vadily její ostré hrany - preferoval bych proto více novou montáž
typu ZRX.
Stacks Image 6725
Stacks Image 6729
Stacks Image 6734
Stacks Image 6738

Shrnutí - doporučení
Elzetta je specifická a jedinečná především svoji modulární koncepcí a souhrnem vlastností, které z ní dělají skvělou taktickou svítilnu s univerzálním použitím. Určitě v této kategorii a třídě svítilen najdeme několik dalších výborných konkrétních typů různých značek, ale přesto je Elzetta něčím výjimečná a vybočuje z řady. Parametry svítilny a tím dané užitné vlastnosti z ní skutečně dělají špičkový profesionální nástroj, která naplňuje přesně charakteristiku pojmu „taktická svítilna“ v původním slova smyslu.

Asi není potřeba mít svítilnu, kterou můžeme
házet z vrtulníku na beton, rozebírat ji pod vodou nebo s ní zatloukat hřebíky, ale je dobré vědět, že to Elzetta vydrží a že je všechno podřízeno tomu, aby vás nenechala ve štychu v ten nejhorší moment!

Moje veskrze příznivé hodnocení trochu kazí jen pohled na cenovku... jak už jsem zmínil na začátku, tohle nebude svítilna pro každého. Ale jsem přesvědčen, že tomu, kdo si ji pořídí bude sloužit věrně, dlouho a dobře.

Osobně doporučuji asi nejvíc tuto kombinaci:
tělo 2C + modul M60 + hlava „low profile“ + spínač „High/Low“ a doplnit klipsem.

Stacks Image 6775
Ruční a zbraňová taktická svítilna ELZETTA ZFL-M60
KOMPLETNÍ CHARAKTERISTIKA a POPIS


výrobce:
Elzetta Design LLC, USA

výhradní zástupce v ČR:
S-GEAR s.r.o.

VLASTNOSTI
- taktická ruční svítilna primárně
pro profesionální použití
- ovládání a světelný výkon „vyladěný“ pro daný účel
- zdrojem světla je výkonná LED Cree ve speciálním 
modulu Malkoff

KVALITA
- špičková kvalita materiálů a výroby
- vyráběno kompletně
v USA
- každá svítilna má vlastní výrobní číslo

ODOLNOST
-
extrémní mechanická odolnost
-
plně vodotěsná (ovladatelná i pod vodou)
- tvrzený kryt čočky + malá čelní „skleněná“ plocha, zapuštěná pod úroveň hlavy svítilny = menší riziko poškození
- konstrukčně určená i pro
dlouhodobé používání na dlouhých zbraních

OVLÁDÁNÍ
- spínače
s jedním nebo dvěma režimy (viz. specifikace dále), vždy s režimy dočasného/trvalého světla + funkce ochrany proti náhodnému zapnutí
- jednoduché ovládání
bez možnosti omylu
-
tichý spínač, ovládání a přepínání jednou rukou

SPECIFIKA
-
modulární konstrukce + variabilita kombinací = možnost sestavení svítilny podle svých požadavků a potřeb (tělo/světelný kužel/hlava/spínač)

PARAMETRY
Materiál těla:
- povrchově
zodolněná lehká slitina / letecký hliník 6061-T6 ( Mil-Spec Type III Hard Anodized 6061-T6 Aluminum)

Světelný zdroj:
- modul
M60 Malkoff LED (Cree) – úzký kužel 8st.
- modul
M60F Malkoff LED (Cree) – široký kužel 20st.

Hlava svítilny:
-
Standard - průměr 35,6mm (1.4“)
-
Low profile – průměr 31,8mm (1.25“)
-
Ozubená – průměr 35,6mm (1.4“)

Spínač:
- má vždy funkce
dočasného/trvalého světla + volba dvou světelných režimů (dle typu spínače)
- u spínačů se dvěma režimy se změna provádí pootočením proti směru hodin o cca 5mm, v pořadí High->Low resp. High->Strobo

1)
High/Low: namáčknutí = dočasné světlo / promáčknutí = trvalé světlo, 2 režimy = maximální / úsporný
2)
High/Strobe: namáčknutí = dočasné světlo / promáčknutí = trvalé světlo, 2 režimy = maximální / stroboskop
3)
Clicky: namáčknutí = dočasné světlo / promáčknutí = trvalé světlo, 1 režim = maximální výkon
4)
Rotary: dočasné světlo = namáčknutí / pro trvalé světlo je nutné otočit celým spínačem, 1 režim = maximální výkon
5) Tlakový spínač s 5“( 13 cm) kabelem
6) Tlakový spínač s 12“ (30,5 cm) kabelem

Baterie:
- Elzetta 2C =
2x CR 123A – součást balení (možnost použití nabíjecích RCR123A)
- Elzetta 3C =
3x CR 123A – součást balení (nelze RCR 123A použít)

Světelný výkon/ výdrž:
- Elzetta 2C – režim HIGH
235 lumenů / 1,5hod. (+6,5hod. nízké intenzity)
- Elzetta 3C – režim HIGH
235 lumenů / 2,5hod. (+10hod. nízké intenzity)
- Elzetta 2C – režim LOW
15 lumenů / 40 hod.
- Elzetta 3C – režim LOW
15 lumenů / 60 hod.

Rozměry:
- délka 120-125mm Elzetta C2 (dle konfigurace)
- délka 152-157mm Elzetta C3 (dle konfigurace)
- průměr těla 25,4mm (1“)

Hmotnost:
- Elzetta 2C = 150 g. vč. baterií
- Elzetta 3C = 187 g. vč. baterií

Balení obsahuje:
- svítilna dle Vaší specifiace
- 2(3)ks baterií

Cena:
- Elzetta C2 = 4990Kč
- Elzetta C3 = 5200Kč


Sestavte si svoji svítilnu ELZETTA -
PRŮVODCE VÝBĚREM

Stacks Image 6748
Značkové montáže ELZETTA

Elzetta ZSM
(Shotgun Mount)
- speciální montáž pro brokovnice s trubicovým zásobníkem
- vhodné pro průměry svítilen 18-27mm (redukce v sadě)
- pro brokovnice ráží 12, 20 a .410 (redukce v sadě)
- kompatibilní s typy Remington 870/1100/1187, Mossberg 500/590/590A1/835/930SPX, Benelli M1/M2/M4/Nova/Super Nova, Winchester Defender a další, které mají volný prostor na zásobníku alespoň 44mm
- materiál: plast se skelnými vlákny
- cena: 1250Kč
Stacks Image 6742
Elzetta 3C s modulem M60F na brokovnici Winchester Defender - na montáži ZSM. Brokovnice je jeden z příkladů výhodného použití modulu se širším světelným kuželem.
Stacks Image 6706
Stacks Image 6715
Stacks Image 6744
Elzetta ZORM (Offset Rail Mount)
- montáž pro dlouhé zbraně s railem
- materiál: hliník 6061-T6 + plast
- hmotnost: 68g.
- cena: 1840Kč
Elzetta ZRX (Lightweight Flashlight Mount)
- montáž pro dlouhé zbraně s railem
- materiál: kombinace hliník 6061-T6 + plast se skelnými vlákny
- hmotnost: 32g.
- cena: ? Kč (novinka, zatím v ČR nestanoveno)
Stacks Image 6765
Elzetta 2C s montáží ZORM na zbrani (zde AR15) - umožňuje čtyři polohy umístění svítilny pro ovládání podle způsobu držení předpažbí
Stacks Image 6752
Stacks Image 6761
Stacks Image 6817
Stacks Image 6757
Stacks Image 6763
Stacks Image 6815
Elzetta 2C s montáží ZORM na samopalu BT APC
Stacks Image 6819
Stacks Image 6767



INFORMAČNÍ ZDROJE KE SVÍTILNÁM ELZETTA:

Stacks Image 6894
Stacks Image 6896

stránka výrobce na Facebooku

Stacks Image 6902

S-GEAR - zastoupení značky a eshop v ČR

Stacks Image 6910

ELZETTA CZ na Facebooku